RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Saopštenje NVO-a povodom predviđenog umanjenja budžetskih stavki neprofitnim organizacijama

Predviđeno uskraćivanje tri miliona maraka iz budžeta Brčko distrikta neprofitnim organizacijama od strane odlazeći vlasti sraman je potez i još jedan dokaz da se u proteklom četvorogodišnjem mandatnom periodu nije samo netransparentno odnosila prema ovoj oblasti, već da je ulogu NVO sektora tretirala na ponižavajući i potcjenjivački način.

Grupa “Za transparentno finansiranje neprofitnih organizacija iz budžeta Brčko distrikta”, sastavljena od predstavnika neprofitnih organizacija sa ciljem da doprinese tranparentnoj raspodjeli i trošenju sredstava za neprofitne organizacije iz budžeta Brčko distrikta, izražava veliko nezadovoljstvo i oštro reaguje nakon uvida u sadržaj Prijedloga Odluke izmjenama i dopunama budžeta Brčko distrikta za 2020.godinu, tačku dnevnog reda za 69. sjednicu zakazanu za srijedu 28.oktobara.

Naime, prema tom prijedlogu, ovogodišnji budžet uvećan je za 13,5 miliona maraka, čime će u najvećom mjeri finansirati zdravstvo, komunalne i javne poslove, odnosno kapitalne projekte. Na drugoj strani, u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu, tekući grantovi neprofitnim organizacijama na poziciji Skupštine umanjeni su za milion maraka, takođe i Tekući grantovi mjesnim zajednicama “Grantovi po javnom pozivu za jačanje uloge i kapaciteta nevladinog sektora” u Pododjelu za podršku MZ, NVO i UG, te Tekući grantovi sportskim klubovima “Grantovi po javnom pozivu sportskim klubovima, nacionalnim društvima, ostalim kulturnim, strukovnim, turističkim i kulturno-umjetničkim društvima“.

Nadalje, smatramo da doneseni, novousvojeni Zakoni u budžetu i Zakon o udruženjima i fondacijama nisu dovoljni za unaprjeđenje transparentnosti i pravednije finansiranje neprofitnih organizacija. Naš stav je da je neophodno uvrštavanje prijedloga predstavnika civilnog društva u pripremi podzakonskih akata, koji detaljnije razrađuju dodjelu i kontrolu korištenja sredstava za finansiranje i sufinansiranje civilnog društva iz budžeta Brčko.

To bi, bez sumnje tek doprinijelo transparentnoj i pravednoj dodjeli sredstava za neprofitne organizacije, smanjenju koruptivnih rizika i eventualnih zloupotreba u dodjeli javnih sredstava. Njihovo sporo donošenje i priznanje lokalnih vlasti da nemaju dovoljno kapaciteta da se poboljšanje legislative, kada je u putanju otvorenost prema civilnom sektoru u pitanju, daju nam za pravo da ne samo formalno zatražimo, već da zahtjevamo uključivanje predstavnika neprofitnih organizacija u taj posao i da zajedno sa vlastima unaprijedimo stanje u sektor civilnog društva.

Podržali smo akciju policije Brčko distrikta iz jula mjeseca naziva “Efekat”, na razotkrivanju višegodišnje korupcije pri dodjeli grantova neprofitnim organizacijama u Brčko distriktu. Od Tužilaštva Brčko distrikta tražili da u zakonskom okviru djeluje, preduzme i druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti, da predmet sa zloupotrebama pri dodjeli budžetskog novca neprofitnim organizacijama proširi, i pred lice pravde dođu svi koji su učestvovali u tim i drugim malverzacijama, kada su u pitanju upravljanje javnim finansijama.

Istina, nakon toga uslijedili su i drugi povezani ili izdvojeni slučajevi sa zloupotrebama službenika ili predstavnika političkih partija, ali smatramo da je sve to nedovoljno da se stane u kraj očigledno brojnim i raširenim zloupotrebama u koje su ti akteri uključeni.

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

ПДП осудио лажно пласирање информација о наводном почетку оружаног сукоба у Брчко дистрикту

Radio Brčko

Брчко: Саопштење српских политичких партија поводом непроглашавања 4. августа Даном жалости

Radio Brčko

Saopštenje za javnost OO SNSD-a Brčko

Mirsad Arnautović