RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Saradnja Policije i zaštitarskih agencija izuzetno dobra

Prema podacima brčanske Policije, ovlaštenje za rad na području Distrikta ima deset agencija za obezbjeđenje imovine i lica, od kojih je trenutno aktivno osam.

Šef Odsjeka za administrativno-finansijske poslove brčanske Policije, Gordana Buha, istakla je da na osnovu zakona Policija osim što daje odobrenja za rad ovim agencijama nakon što ispune uslove, vrši i nadzor nad njihovim radom.

Gordana Buha

Ona je naglasila da je međusobna saradnja Policije i ovih zaštitarskih agencija izuzetno dobra.

“Do sada u ovoj godini nismo imali nikakav problem s njima. Svaka njihova aktivnost mora biti evidentirana i data na uvid policijskoj ovlaštenoj komisiji”, dodala je Buha.

Prema njenim riječima, ovlaštena lica koja rade u ovim agencijama moraju posjedovati certifikat za obavljanje poslova ili fizičkog ili tehničkog obezbijeđenja, koji se stiče u Sarajevu ili Banja Luci.

Broj zaposlenih u agencijama, kako je naglasila, zavisi od njihove unutrašnje organizacije, obima djelovanja i funkcije.

“Oni moraju posjedovati i oružje i uglavom su to pištolji. To oružje je također pod patronatom Policije Brčko distrikta, a ovlaštena lica moraju proći procedure po Zakonu o oružju i municiji kao i svaki drugi građanin. Također posjeduju i svoja vozila, koja nisu u našoj nadležnosti. Pregledamo samo vozila koja služe za prevoz i transport novca ili nekih drugih vrijednosti, koja moraju imati sve propisane tehničke karakteristike da bi mogla biti u funkciji”, kazala je Buha.

Još je dodala, da su ove agenciji se počele pojavljivati nakon osnivanja Brčko distrikta jer se vrlo brzo ukazala potreba za njima, dok u skorije vrijeme nije bilo otvaranja novih jer su, kako je naglasila, postojeće dovoljne za ovo područje.

Izvor naslovne fotografije: vecernji.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Policija Brčko distrikta proslavila 18 godina postojanja i rada

Radio Brčko

Policija BD: Pojačane radarske kontrole od 6 – 12.05.2019. godine

Radio Brčko

Brčko: Otuđena Pešina bista

Admir Kadrić