Brčko

Brčko: Šef Odjeljenja za zdravstvo sastao se s ministrom za boračka pitanja Federacije BiH

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić danas se u zgradi Vlade sastao s Mirzom Terzom, v.d. ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH (FBiH) s ciljem poboljšanja statusa branilačke populacije s područja Brčko distrikta BiH.

Šadić je naglasio da se na sastanku našla i tema izmjena Zakona o demobilisanim borcima i egzistencijalna naknada koja bi trebala da pripadne svim pripadnicima Armije Republike BiH (ARBiH) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) s područja Brčko distrikta BiH mlađima od 57 godina.

“Mi smo danas prezentovali broj lica kojim bi se omogućilo da ostvare ovo pravo i zajedničkim razgovorom smo ustanovili da taj broj lica neće biti preko sedamsto. Za sada ne predstavlja problem da Vlada FBiH zajedno s premijerom omogući finansijska sredstva u budžetu Vlade FBiH. Dalja dinamika za rješavanje ovoga problema je predviđena sa 10. februarom kada će se održati jedan zajednički sastanak sa Savezom demobilisanih boraca, udruženjima s područja FBiH. Zadovoljni smo održanim sastankom i raduje nas činjenica da smo dobili podršku od resornog ministra da se ova aktivnost završi za dobrobit naših građana”, istakao je Šadić.

V.d. ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH Mirza Terzo kazao je da se ovim želi postići da se branitelji s područja Distrikta stave u istu ravan s FBiH.

“Distrikt nema Zakon o dopunskim pravima kao ostali kantoni i dogovoreno je da se u izmjenama zakona koji su aktuelni uvrste svi demobilisani borci pod istim uslovima kao i na području cijele FBiH do 57 godina. Također, tu je još i da se u prava uvrste i supruge umrlih demobilisanih boraca i stvarni povratnici na području Republike Srpske. Tekst izmjene Zakona o demobilisanim borcima će biti vrlo brzo upućen ka Vladi FBiH i nadam se da će u toku ove godine doći u parlamentarnu procedure”, kazao je Terzo.

On je naglasio da se danas razgovaralo i o formiranju odjeljenja na području Distrikta kako pripadnici oružanih snaga BiH ne bi više morali ići u druge susjedne opštine po uvjerenja.

“Istrajati ćemo i u tome i pokušati riješti taj problem”, kazao je Terzo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button