RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Slađana Jovičić objavila novu zbirku priča pod naslovom “Gluvilo”

Novom knjigom priča „Gluvilo“, sedmom po redu, naša sugrađanka Slađana Jovičić (Brčko, 1971) definitivno je odredila i naznačila svoj književni put svrstavši se među nekoliko istaknutih brčanskih i bosanskohercegovačkih autora srednje generacije.

Zbirka priča „Gluvilo“ zrelo je i savremeno ispisana knjiga na preko 200 strana, koja za temu ima sudbinu i status pisca, umjetnost, i generalnu zagubljenost i marginiliziranje pisca i umjetnika u društvu općenito.

Slađana Jovičić rođena je u Brčkom gdje završava osnovnu i srednju školu, a u Bijeljini završava Pedagoški fakultet. Profesor je razredne nastave i engleskog jezika. Trenutno je nezaposlena.

Kazujući o sebi kao piscu, Jovičić je poručila da nije nimalo lagano danas biti u koži pisca, polazeći od toga da se za svaku umjetnost, pa tako i za pisanje, mora imati urođeni dar, puno raditi na sebi, odreći se mnogo toga u životu, biti svjestan činjenice da se od tog posla ne može egzistirati, ali da se na pisanje, osim kao autorov stav o sebi i drugima, može gledati i kao na jednu vrstu terapije.

„Knjiga ima i provokativni karakter jer otvara socijalne teme vezane za neuređenost, zaostalost i aktuelno društveno gluvilo za pojedince koji samo žele da budu ono što uistinu jesu i da žive neki tzv. normalan život“, kazala je Jovičić.

Recenzenti knjige su Žarko Milenić (Brčko) i Predrag Nešović (Niš), a izdavač je PLANJAX iz Tešnja. Knjigu je finasijski pomogla Fondacija za izdavaštvo iz Sarajeva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U sklopu obilježavanja Dana Distrikta u Biblioteci održana promocija knjiga brčanskih pisaca

Sanita Jerković Ibrahimović