RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Новим Правилником до транспарентније расподјеле подстицаја у пољопривреди

Омладински центар „Вермонт“ Брчко у сарадњи са Центром цивилних иницијатива покренуо је пројекат „Транспарентно до јаког пољопривредника“ с циљем праведније и транспарентније расподјеле средстава за подстицаја намијењених подстицајима у пољопривреди за све пољопривреднике Брчко дистрикта. Кроз заговорачку кампању, циљ је информисати и укључити ширу јавност, да што више пољопривредника буде упознато и укључено у рјешавање проблема кроз нови Правилник о подстицајима на подручју дистрикта, чија израда је у току.

Координатор пројекта Омладиснког центра „Вермонт“ Милена Свитлица каже да је до сада обављено око 200 састанака са пољопривредним произвођачима са подручја дистрикта. На састанку су већина пољопривредних произвођача изнијели своје замјерке на тренутно стање у пољопривреди, али приједлоге за измјену у постојећем правилнику.

„Прва од замјерки је важење правилника односно приједлог да правилник важи за четири године, а не да се сваке године доноси нови правилник“, нагласила је Свитлица.

Поред тога проблем је и вријеме усвајања буџета који касни, а због чега касне и исплате субвенција.

„Једна од примједби је и процедура за пријаву за добијање подстицаја која је из године у годину иста и веома компликована. Беспоптребно пољопривредни произвођачи сваке године изнова сакупљају сву документацију умјесто да само допуњују документацију“, каже Дамир Раденковић, директор Омладинског центра „Вермонт“.

Пројектом је прије свега предвиђено да заједничким снагама пољопривредних произвођача, Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду и доносиоца закона, унаприједи стање и побољшају услови за што бољи рад и производњу.

Пројекат „Транспарентно до јаког пољопривредника“ се проводи у оквиру ширег програма „Подршка грађанима у борби против корупције“ који имплементира Центар цивилних иницијатива уз финансијску подршку америчког народа путем Америче агенције за међународни развој ( USAID).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

I Brčko dio projekta edukacije službenika koji rade na poslovima europskih integracija

Mirsad Arnautović

Brčko: Dnevni centar Prutače – projekat koji treba biti trajan

Mirsad Arnautović

Brčko: Robotske ruke stigle u tri osnovne škole

Mirsad Arnautović