Brčko

Brčko: Slijepe osobe i dalje neravnopravne u društvu!

Osobe s oštećenjem vida u Brčko distriktu svakodnevno se susreću s brojnim problemima, a jedan od njih je taj što za razliku od entiteta, u Distriktu ne postoji Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Donošenje spomenutog Zakona uvelike bi pomogao slijepim i slabovidnim osobama u našoj lokalnoj sredini, prvenstveno pri ostvarivanju prava na zapošljavanje i ravnopravnost u svakodnevnom životu.

Tajnik brčanskog Udruženja građana oštećenog vida „Luj Braj“ Ilija Lovrić ističe kako se nada da će se ovaj problem riješiti u skorije vrijeme.

„Nadamo se da će se Distrikt ugledati na svoju okolinu, uz naše zalaganje naravno. To se ne može dogoditi samo od sebe ni preko noći, ali nama je veliki problem što ne možemo zastupati prava o zapošljavanju osoba s oštećenim vidom zato što se nemamo na što pozvati, ne možemo se nikoga tužiti niti se požaliti protiv čega“, ističe Lovrić.

Iako ovaj problem datira još od uspostavljanja Distrikta, Lovrić ističe kako zasada nema naznaka da će se riješiti. Dodaje kako ipak postoji inicijativa za donošenje potrebnog Zakona, a za što je prvenstveno neophodno definirati prednacrt Zakona koji će, s vremenom, u daljnjoj proceduri biti usvojen od strane brčanske skupštine.

Pored ovoga, osobe s oštećenim vidom u Distriktu se također susreću i s problemima nedostatka asistenata pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, nedostatka ortopedsko-sanatorskih i asistivnih pomagala, manjka literature na Brajevom pismu i mnogim drugim, što ukazuje na nezavidan položaj invalidnih osoba u društvu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button