Brčko

Брчко: Обиљежен Међународни дан бијелог штапа

Постоје велике предрасуде према слијепим људима

Међународни дан бијелог штапа – 15. октобар обиљежава се у свијету с циљем подизања свијести јавности о специфичним потребама слијепих и слабовидих особа, али и обавезама заједнице према њима.

На округлом столу “Бијели штап – алат до самосталности” који је данас организован у Брчком, речено је да је у БиХ данас тешко живјети као слијепа особа, самим тим што на сваком кораку слијепе особе наилазе на неке баријере, док свијест особа о потребама слијепих није развијена.

„Држава би требала слиједити Конвенцију о правима особа са инвалидитетом, правити законе и окружење које би, за слијепе особе и све особе са инвалидитетом било приступачно, чиме би се терет инвалидитета смањио, а квалитет живота побољшао“, истакла је, присуствујући данашњем округлом столу, Амна Алиспахић из Удружења „Живот са Бијелим штапом“ из Сарајева.

Славко Ивановић из Удружења слијепих и слабовидих „Луј Брај“ каже да они броје око 30 чланова истакавши да у Брчком постоје велике предрасуде према слијепим људима, као и многе баријере у граду које нису прилагођене слијепим људима.

Учесници округлог стола су, говорећи о проблемима слијепих и слабовидих особа, овом приликом  нагласили да су свакодневни проблеми слијепих готово незамисливи онима који виде. Због рупа на цести, неприлагођених прилаза државним институцијама и осталих различитих запрека у кретању и сналажењу, слијепим особама је потребна стална пратња особа које виде. Бијели штап је продужена рука слијепе особе, а све остало што је изван досега тога штапа је велика непознаница и опасност за особу која не види. Сљепоћа је увијек била и биће тешка инвалидност па је неопходно стално пратити специфичне потребе и проблеме слијепих особа.

Модерна технологија овој популацији увелико олакшава живот, али и надаље, без обзира на савремена побољшања, постоје специфичне потребе које се могу рјешавати само непрекидним радом и помагањем сваком појединцу погођеном овом врстом инвалидитета. Данашњи округли сто у Брчком под називом „Бијели штап – алат до самосталности“ организовао је Антидискриминациони форум дистрикта у сарадњи са Фондом здравственог осигурања дистрикта Брчко.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button