RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Slikarskom radionicom „Ruke pune buke“ počeli ovogodišnji Susreti mladih

U sklopu ovogodišnjih, trećih po redu, Susreta mladih Brčko distrikta BiH koje realizuje krovna organizacija mladih Brčko distrikta BiH, a finansira brčanska Vlada danas je u planinarskom domu Platani održana slikarska radionica za mlade pod nazivom „Ruke pune buke“.

„Tema ovogodišnjih susreta je zaštita životne sredine i kulturni sadržaj za mlade zbog čega smo u saradnji sa ‘Ateljom 6’ danas organizovali slikarsku radionicu kojom smo ozvaničili početak Susreta mladih koji će trajati oko četiri mjeseca“, rekao je Vladimir Kanostrevac predsjednik Vijeća mladih Brčko te dodao da će umjetnička djela koje će nacrtati učesnici na radionici biti izložena u Gradskoj Vijećnici.

Prema njegovim riječima centralni događaj u okviru Susreta mladih je konferencija koja će se održati u proljeće sljedeće godine koja će okupiti veliki broj zvanica iz Brčkog i regiona.

Almedina Cifrić, akademski slikar i koordinatorica Ateljea 6, kazala je da su već u ranijem periodu realizovali slikarske radionice za mlade u prirodi i da su polaznici Ateljea zbog toga mnogo kreativniji i da je danas posebna prilika da pokažu svoje znanje i ljubav prema slikarstvu.

„Učesnici radionice vodit će se motivima Brčkog i čini mi se da su mladi sve više kreativniji te da sve više pristupaju umjetnosti. Kroz ovu radionicu nastojimo ih ohrabriti da i dalje stvaraju jer ovo su mladi ljudi kojima treba dati podršku. Većina mladih umjetnika godinama unazad slika i izlaže svoje radove, a mnogi od njih su i polaznici Ateljea 6“, dodala je Cifrić.

U okviru današnje radionice kojom su ozvaničeni ovogodišnji Susreti mladih učesnici su očistili okolinu oko planinarskog doma i zasadili drveće, a svečanom otvorenju prisustvovao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, šef Kabineta gradonačelnika Nedim Hamzabegović, savjetnica gradonačelnika Brčko distrikta Lucija Hrgovčić i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Mehmedalija Karamujić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.