Brčko

Brčko: Služba za boračko-invalidsku zaštitu privodi kraju nekolko značajnjih projekata

Za učenike iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, iz brčanskog budžeta, osigurano je po 250 konvertibilnih maraka za nabavku udžbenika srednjoškolcima i redovnim studentima sa područja Distrikta.

U okviru aktivnosti Službe za boračko – invalidsku zaštitu Vlade Brčko distrikta, obezbijeđena su i sredstva za banjsko- klimatsko liječenje, kao i jednokratnu pomoć nezaposlenim demobilisanim borcima.

„Odluka o besplatnim udžbenicima na tekućoj je sjednici Vlade i njom je predviđeno da svaki redovni srednjoškolac i student iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, dobije po 250 maraka za kupovinu  udžbenika“, rekao je šef Službe, Senad Bešić.

Inače, javni poziv za korištenje ovih sredstava biće raspisan čim počne nova školska godina.

Senad Bešić

Takođe će, odmah po usvajanju na sjednici Vlade, biti raspisan i javni poziv za banjsko- kilimatsko liječenje, koje će se kretati od 10 do 21 dan, u zavisnosti od težine oboljenja svakog od aplikanata.

Na narednoj sjednici Vlade očekuje se i odluka o jednokratnoj novčanoj pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima, članovima porodica umrlog demobilisanog borca bez ikakvih stalnih primanja, kao i odluka za pomoć prilikom liječenja.

„Oni demobilisani borci koji su prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i nemaju nikakvih stalnih primanja ili članovi njihovih porodica, nakon provedenog javnog poziva koji slijedi najvjerovatnije do kraja narednog mjeseca, dobiće po 225 maraka, dok će jednokratna pomoć za liječenje najtežih oboljenja, iznositi 300 maraka“, kazao je Bešić.

Inače, Služba za boračko-invalidsku zaštitu, do kraja godine provešće i aktivnosti na isplati novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje RVI, porodica poginulih i svih demobilisanih boraca sa područja Distrikta, čija je ukupna vrijednost 1.200.000 maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button