RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Smanjen broj nezaposlenih u odnosu na početak godine

Iako su podaci Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine pokazali kako je u Brčko distriktu došlo do povećanja stope nezaposlenosti, stvarno stanje na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Brčkom je drugačije.

Do početka ove godine na Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta vodile su se dvije evidencije nezaposlenih. Jedna evidencija je bila za aktivne tražioce posla, a druga je pasivna lista gdje su se osobe prijavljivale radi ostvarivanja određenih prava kao što su zdravstveno osiguranje i dječiji doplatak.

„Zbog izmjene Zakona o zapošljavanju i pravima u vrijeme nezaposlenosti u Brčko distriktu je došlo do spajanja pasivne i aktivne evidencije nezaposlenih, te se od sada sve osobe na Zavodu nalaze na aktivnoj listi nezaposlenih“, kazao je Admir Galijatović šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju.

On je istaknuo da iz tog razloga, u Distriktu nije došlo do povećanja stope nezaposlenosti, nego se prilikom redovitog javljanja osobe automatski s pasivne liste prebacuju na evidenciju aktivne liste onih koje traže zaposlenje.

Prema statističkim podacima brčanskog Zavoda, u trenutku primjenjivanja novog Zakona od 23.01.2023. godine, na aktivnoj listi nezaposlenih nalazilo se 5.053 osobe, a na pasivnoj listi 8.605 osoba, što je ukupno 13.658 osoba.

„Ukidanjem neaktivne liste, na kojoj su osobe samo ostvarivale određena prava, a izjasnili su se da ne traže posao, došlo je do sjedinjavanja svih osoba na evidenciji Zavoda. Sve osobe sada su dužne javljati se na zavod svaka tri mjeseca, odnosno svakih 90 dana, te u slučaju potražnje određenog profila radnika u obvezi su javit se u Zavod ili poslodavcu koji potražuje radnu snagu“, istaknuo je Galijatović.

Zaključno s današnjim danom, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, nalazi se 12.938 nezaposlenih osoba, što je od početka godine zaključuje Admir Galijatović za 719 osoba manje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!