RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Stanje zaliha krvi nije na zadovoljavajućem nivou

Na Odsjeku za transfuziologiju u brčanskoj Bolnici trenutno stanje zaliha jedinica krvi nije na zadovoljavajućem nivou jer je potreba za ovom najdragocjenijom tekućinom tokom prethodnih mjeseci bila posebno izražena.

U brčanskoj Bolnici na Odsjeku za transfuziologiju na godišnjem nivou uz pomoć raznih udruženja i pojedinaca prikupi se oko 2,5 hiljade doza krvi, ali ipak u ljetnom periodu potreba za svim krvnim grupama bude posebno primjetna. Šef Odsjeka za transfuziju dr. Samir Pandur kaže da je potrebno da se dobrovoljni davaoci javljaju svakodnevno kako bi obnavljali rezerve.

„Tokom ljetnog perioda imamo manji broj akcija dobrovoljnog darivanja krvi zbog čega je evidentan manji broj zaliha RH negativnih krvnih grupa ali zahvaljujući našim aktivnostima, udruženjima i pojedincima uspjeli smo prevazići taj problem i obezbijediti doze krvi pacijentima“, rekao je Pandur.

Iz Odsjeka za transfuziologiju kažu da muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca, dok žene krv mogu darovati svaka četiri mjeseca, ali s obzirom da je rok trajanja krvi do 35 dana, potrebno je kontinuirano obnavljati rezerve, kako bi konstantno u zalihama imali sve grupe krvi spremne za transport.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.