Brčko

Brčko: Smanjen broj osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta smanjen je broj osoba na evidenciji za zapošljavanje u odnosu na prethodnu godinu. U ovoj godini kroz tri sprovedena Programa Zavoda, zaposleno je oko 180 osoba.

„Na brčanskom Zavodu za zapošljavanje trenutno se nalazi 500 osoba manje u odnosu na prethodnu godinu, 2021. godine broj osoba na Zavodu bio je preko 14.000, a ove godine je oko 13.500 osoba. Od toga na aktivnoj evidenciji osoba koje traže zaposlenje trenutno se nalazi nešto manje od 5.000, dok je prethodne godine bilo ih više od 6.000“, kazao je Admir Galijatović šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju u brčanskom Zavodu.

Prema njegovim riječima do smanjenja broja osoba na Zavodu dolazi između ostalog i zbog zapošljavanja po Programima koje Zavod sprovodi, te je ove godine kroz tri sprovedena Programa za zapošljavanje, zaposleno oko 180 osoba.

„Putem Programa zapošljavanja osoba iz kategorije teže zapošljivih u ovoj godini zaposleno je oko 130 osoba, za ovaj Program brčanski Zavod izdvojio je milijun KM, zatim Programom samozapošljavanja na području Brčko distrikta u gospodarstvu zaposleno je oko 50 osoba i Programom samozapošljavanja u poljoprivredi, koji je trenutno pri kraju zaposlit ćemo 22 osobe“, dodao je Galijatović.

Pored ovih Programa koje Zavod sprovodi već duži niz godina, aktivno radi i na zapošljavanju Roma te sprovodi i druge aktivnosti s ciljem što većeg zaposlenja osoba koje su na evidenciji Zavoda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!