RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Smjernicama za izmjene Zakona o obrazovanju odraslih prva kvalifikacija samo u javnim školama

Brčanska Vlada je, na jednoj od posljednjih sjednica, prihvatila smjernice za izmjene i dopune Zakona o obrazovanju odraslih u Disttriktu kojima se preciznije defiinišu neki segmenti ovog dijela obrazovnog sistema s ciljem poboljšanja njegove efikasnosti i kvaliteta. „Kroz smjernice smo precizirali da su Javne ustanove sve škole koje je formirao Distrikt te da se prva kvalifikacija u obrazovanju odraslim može steći samo u ovim školama“, rekao je stručni saradnik za srednje i obrazovanje odraslih u resornom odjeljenju brčanske Vlade, Sead Pašić.

Sead Pašić

Smjernice takođe predviđaju i mogućnost on-lajn nastave, kao i uslove i način sticanja andragoških kompetencija nastavnika koji rade u sistemu obazovanja odraslih.

“Tu smo precizirali programe za sticanje pomenutih kompetencija. te institucije koje će vršiti obuke nastavnog osoblja“, akcentirao je Pašić.

U završnom dijelu smjernica su definisani i način i uslovi sticanja takozvanog petog stepena obrazovanja u srednjim školama Distrikta.

„Kad je riječ o okončanju cjelokupne procedure, odnosno inkorporiranja smjernica unutar zakona i njegove primjene, sve bi trebalo biti okončano do septembra, odnosno početka nove školske godine“, zaključio je Pašić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Distrikt, do kraja godine, dobija Zakon o obrazovanju odraslih

Admir Kadrić

Брчко: ОЕБС представио смјернице за сарадњу полиције и новинара

Vladimir Matijević

Измјене и допуне Закона о образовању одраслих данас пред члановима брчанске Владе

Radio Brčko