RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: ОЕБС представио смјернице за сарадњу полиције и новинара

У организацији мисије ОЕБС-а у БиХ данас је уприличена презентација смјерница за сарадњу полиције са медијима и медија са Полицијом Брчко дистрикта БиХ.

Смјернице представљају најважније стандарде који произлазе из међународних докумената и домаћег законског оквира и нису обавезујућег карактера, речено је на презентацији.

Службеник за слободу медија при мисији ОЕБС-а у БиХ Златан Мусић рекао је да је овај документ сачињен у сарадњи са свим Министарствима унутрашњих послова у БиХ и даје препоруке у сарадњи медија и полиције са високим степеном међусобног поштовања.

Смјернице су унапређиване током протеклих година и кроз разговор са новинарима и полицијом дошли смо до више закључака, рекао је Мусић и појаснио обавезе полиције према новинарима и обрнуто.

„Морају се међусобно поштовати права и обавезе. Полиција треба назначити медијима до које границе могу снимати неки догађај, али им не смије забранити”, рекао је Мусић.

Уколико дође до несугласица у односима између новинара и полиције, Мусић је истакао да зато постоје утврђене процедуре како да обје стране поднесу жалбе и покрену процесе утврђивања одговорности.

У име Полиције Брчко дистрикта, своје виђење сарадње са медијима изнијела је и портпарол Џевида Хукичевић рекавши да кроз досадашњу праксу брчанска полиција остварује добру сарадњу са новинарима.

Она је подсјетила да обје стране морају имати на уму поштовање позитивних прописа у дистрикту приликом обављања професионалних задатака.

Свој осврт на сарадњу са полицијом дистрикта дао је и новинар Адмир Кадрић рекавши да су новинари дужни да се представе полицији док су њихове обавезе да обезбиједе несметане услове за рад и да поштују оно што новинари од њих траже.

Кадрић је истакао да су се кроз ове смјернице новинари изборили да не буду у истом статусу као грађани који су се затекли на лицу мјеста на неком од догађаја.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U policijskog akciji “Bronhi” uhapšene dvije osobe

Radio Brčko

Brčko: U akciji “Obilazak” zbog izbornih prevara uhapšena četiri muškarca

Radio Brčko

Brčko: Nije bilo kršenja epidemioloških mjera za vrijeme proteklih praznika

Suvad Alagić