RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Stacionirani radari zabilježili manji broj prometnih prekršaja u 2022. godini

Izvor: radiosarajevo.ba

U prethodnoj godini smanjen je broj prometnih prekršaja zabilježenih pomoću stacioniranih radara i pomoću takozvanih „presretača“ u odnosu na 2021. godinu stoji u izvješću Jedinice prometne policije Brčko distrikta.

„Ukupan broj prometnih prekršaja evidentiranih pomoću stacioniranih radara u 2022. godini manji je za 606 u odnosu na isto razdoblje 2021. godine kada je zabilježeno 8.433 prekršaja, dok je broj prometnih prekršaja koje su zabilježili radari takozvani „presretači“ manji za 346“, kazala je glasnogovornica Policije Brčko distrikta, Dževida Hukičević.

Vozila sa inostranim registracijskim pločicama koje su evidentirali stacionirani radari vode se u posebnim bazama, te se njihova provjera vrši na terenu i ako se vozilo nalazi u bazi tada se izdaje prekršajni nalog.

“U 2022. godini izvršena je provjera 3.054 vozila sa inostranim registracijskim pločicama od kojih je 1.240 provjera kroz bazu bila pozitivna te su vozačima izdati prekršajni nalozi. Za ove provjere broj je znatno veći u odnosu na prethodne godine”, dodala je Hukičević.

Prenosivi radari su zabilježili porast u 2022. godini kada su zabilježili 2.879 prekršaja što je više za 536 prekršaja u odnosu na 2021. godinu.

Za prekoračenje brzine kretanja od 10-20 km/h veće od dozvoljene, iznos kazne je 50 KM.

Za prekoračenje od 20-30 km/h veće od dozvoljene, predviđene kazne su novčana kazna od 100-300 KM, izriču se dva kaznena boda i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca.

Za prekoračenje veće od 30 km/h, novčana kazna je u iznosu od 400-1.000 KM, izriču se dva kaznena boda i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci.

Hukičević je istaknula kako je tijekom 2022. godine prometna Policija Distrikta počela koristiti i vozilo sa sustavom „ECON PATROL G2“, za video nadzor i praćenje prometa, koje je u okviru 25 kontrola zabolježilo 719 prekršaja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pisić se sastao sa Michaelom Scanlanom i komandantom EUFOR-a u BiH

Radio Brčko

Brčko: Božićni i novogodišnji blagdani protekli mirno

Gorana Antić

Policija BD: Zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga slobode lišeno jedno lice

Radio Brčko