Brčko

Brčko: Šteta na usjevima kukuruza u Distriktu iznad 70 procenata

Tropske vrućine i suša i na području Brčko distrikta BiH prouzrokovale su velike štete, prije svega na parcelama zasijanim kukuruzom. Na oko 4.500 hektara, koliko ova kultura zauzima na prostoru brčanskog atara, trenutno se procjenjuje da su gotovo potpune štete na 60-70 pomenutih parcela.

„Temperature koje su konstantno iznad 35 stepeni celzijusa i suša koja traje mjesecima, doveli su do situacije da je kukuruz gotovo u potpunosti suh. Kad bi sad i bilo obimnih kišnih padavina, stanje se ne bi značajnije popravilo, tako da ovogodišnjeg uroda ne samo da nije i neće biti na tržištu, već će gotovo biti neupotrebljiv i za silažu, odnosno kao stočna hrana“, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sava“ Brezovo Polje Selo, Drago Novaković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button