RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Tužilaštvo Distrikta optužilo Zlatana Latifovića zbog prevare dvadeset lica

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Zlatana Latifovića (47)* iz Maglaja zbog sumnje da je tokom 2017.godine u Brčkom neovlaštenim organiziranjem obuke i provjere znanja iz njemačkog jezika prevario veći broj lica. Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je potvrdio optužnicu, Latifović je optužen da je lažnim prikazivanjem da ima licencu za te poslove dvadeset lica doveo u zabludu i naveo ih da mu predaju ukupan iznos od skoro 50 000,00 KM.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Latifovića da je neposjedujući potrebnu licencu, posredstvom Job Centar Brčko, organizirao obuku i provjeru znanja njemačkog jezika s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, znajući da nije bio u mogućnosti da u Njemačkoj osigura zaposlenje osobama iz Bosne i Hercegovine, niti je to htio. Osobe koje su pohađale obuku njemačkog jezika, u uvjerenju da će dobiti posao u Njemačkoj, u periodu od 18.05. do 20.09.2017. godine, Latifoviću i vlasnici Job Centra dali su iznose od 950,00 KM do 4089,00 KM – navodi se u optužnici.

On je takođe optužen i da je izrađivao lažne certifikate na njemačkom jeziku u kojima je naveo da su polaznici obuke stekli određena znanja ovog jezika tako što su položili Test Daf ispit. On se tereti da je takve isprave ovjeravao pečatom nepostojećeg subjekta Job Centar Maglaj, kao i svojim potpisom, pored kojeg je navodio da ima svojstvo ispitivača njemačkog jezika, znajući da takvo svojstvo nema.

Potvrđenom optužnicom protiv Latifovića utvrđena je osnovana sumnja da je počinio prevaru (krivično djelo iz člana 288 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i krivotvorenje isprave (krivično djelo iz člana  367 stava (1) Krivičnog zakona) s propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zbog kršenja mjera nadležnih organa Tužilaštvo otvorilo dvadeset tri predmeta

Radio Brčko

Brčko: Za samo pet dana osuđen počinilac razbojništva

Radio Brčko

Tužilaštvo Brčko: Povećana kazna osuđenom za krađu automobila

Radio Brčko