RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U Bukviku obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske udarne brigade

Članovi brčanskog SUBNOR-a kao i mnogobrojni gosti iz Sremske Mitrovice, Sombora, Sarajeva, Tuzle, Gradačca i Srebrenika danas su u Bukviku kod Brčkog položili vijence i cvijeće na Spomenik palim borcima Šesnaeste  muslimanske narodno oslobodilačke udarne brigade u Drugom svjetskom ratu.

„Ova brigada je formirana na današnji dan prije 78. godina u Bukviku, a na svom ratnom putu izvojevala je mnoge pobjede širom Bosne i Hercegovine od kojih je posebno značajno da je ova brigada dala veliki doprinos u oslobađanju Sarajeva i Odžaka“, istakao je Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko.

Foto: Mirsad Arnautović

Predsjednik komisije za obilježavanje značajnih datuma i jubileja pri SABNOR-u BiH Ibrahim Durmo je istakao da je značajno što je ova brigada iz Brčkog učestvovala u oslobađanju Sarajava od okupatora i među prvima je ušla  u oslobođeni grad.

Na obilježavanje godišnjice formiranja ove brigade je bila prisutna i delegacija gradskog odbora SUBNOR-a iz Sremske Mitrovice na čelu sa predsjednikom Radom Koricom.

Foto: Mirsad Arnautović

“Srem je za vrijeme rata dao 22 000 boraca koji su bili organizovani u više brigada koje su prelazile preko rijeke Save i dolazile u Bosnu kako bi se borili protiv okupatora i domaćih izdajnika na ovom području”, istakao je Korica.

Foto: Mirsad Arnautović

Cvijeće na spomenik na mjestu gdje je formirana Šesnaesta muslimanska udarna brigada u Drugom svjetskom ratu je položio i šef kabineta gradonačelnika Brčko distrikta

Foto: Mirsad Arnautović

Obilježavanje ovog značajnog datuma iskorišteno je i za polaganje cvijeća na grob Ilije i Ane Pajić, na partizanskom groblju, takođe u Bukviku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Служен парастос у Буквику за 69 убијених Срба

Дејана Крстић

Брчко: Све чешћа крађа шуме у Буквику

Vladimir Matijević

Radovi na projektu izgradnje ‘Doma za zaštitu i spašavanje’ u punom jeku

Sandra Živković