Brčko

Brčko: U Bukviku služen parastos za 69 ubijenih Srba

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća danas je u Bukviku obilježena godišnjica stradanja i progona mještana srpske nacionalnosti iz ovog i okolnih sela u napadu pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane 14. septembra 1992. godine.

Parastos za 69 Srba iz Bukvika i okolnih sela koje su ubijeni u tom napadu, služen je danas u kapeli na groblju u brčanskom naselju Srpska Varoš, kao i u spomen-kapeli u Bukviku.

Služenju parastosa prisustvovali su porodice poginulih i nestalih, građani koji su bili u logoru, predstavnici boračkih udruženja, lokalne vlasti.

“U tom napadu su počinjeni strašni zločini nad Bukvičanima gdje je 69 njih ubijeno, više stotina je bilo zatočeno i mučeno u logorima, oko 2500 hiljade protjerano iz svojih kuća dok je sva njihova imovina opljačkana i devastirana”, istakao je Slobodan Mijatović, predsjednik Upravnog odbora MZ Bukvik koji je i sam u to vrijeme bio zatočen i maltretiran.

U tom napadu je ubijen i teško bolestan i nepokretan otac Bore Vujića za čiju smrt do sada niko nije odgovarao iako se ime ubice zna.

Boro Vujić

“Moj otac je ubijen kao civil jer je imao gotovo 70 godina i bio je teško bolestan jer je imao moždani udar, došla je grupa vojnika prugom iz pravca Bukovca i ubila ga. Ja znam ko je njegov ubica koji nikad nije bio kažnjen za taj zloči,n ali ga je stigla božija kazna”, kazao je Boro Vujić.

Za zločine počinjene nad stanovništvom iz Bukvika i okolnih sela do sada je izrečena samo jedna pravosnažna presuda u kojoj je jedno lice osuđeno po komandnoj odgovornosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button