RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Служен парастос у Буквику за настрадале Србе

У капели на гробљу у брчанском насељу Српска Варош, као и у спомен-капели у селу Буквик данас је служен парастос за 69 Срба из Буквика и околних села које су припадници ХВО-а и Армије БиХ на данашњи дан убили 1992. године.

Члан Управног одбора мјесне заједнице Буквик Слободан Мијатовић, који је као осамнаестогодишњак био у логору, каже да је у Буквику и околним селима 1992. године живјело око 2.500 Срба и да су сви они прошли кроз логор.

„Напад на Буквички плато и околна села почео је на данашњи дан 1992. године и у дводневном нападу више од 2.000 људи је спроведено у локaлне логоре, био сам 22 дана у логору, а било је људи који су остали и пола године,“ рекао је Мијатовић и додао да су за страдање спрских цивила у Буквику до данас осуђена само двојица припадника Армије БиХ.

Предсједник мјесне заједнице Буквик и становник тог села Илија Јовичић рекао је да се сваке године окупе у овом мјесту на данашњи дан и сјете трагично настрадалих мјештана тог села.

„Првих седам дана од напада убијено је више од 60 људи који су били ненаоружани, немоћни и углавном у збјеговима. Мислим да је акција била циљана јер после страдања становништва кренуло  уништавање имовине и намјера да се Буквик тотално уништи је успјела. Повратак у ово село због болног сјећања је практично и онемогућен и од 2.500 љиди сада нас има нас само 200 који живимо овде“, нагласио је Јовичић.

Симо Башић, преживјели Буквичанин сјећајући се тога дана није могао сакрити сузе и са болом каже да му је супруга силована и да је од тога умрла, а да за то нико није одговарао.

Служењу парастоса присуствовале су породице погинулих и несталих, грађани који су били у логору, представници борачких удружења, те српски представници извршне и законодавне власти у Брчком.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

“Merhamet” Brčko podijelio humanitarne robe za mjesne zajednice Bukvik i Donji Brezik

Radio Brčko

Nevrijeme prouzročilo štetu u dijelovima Distrikta

Sandra Živković

Radovi na projektu izgradnje ‘Doma za zaštitu i spašavanje’ u punom jeku

Sandra Živković