BiHBrčko

Brčko u centru skandala: Jabuke iz Poljske podvalili Rusima kao bosanske!

Rusija od ponedjeljka ponovo uvodi privremenu zabranu uvoza jabuka porijeklom iz BiH, a sve zbog novog slučaja prepakiranja voća od bh. kompanija, navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici ruske agencije za fitosanitarni nadzor „Resseljnadzor“, objavljuje Dnevni avaz..

Drvene gajbe

Dodaje se da je tokom pregleda oko 19 tona svježih jabuka ustanovljeno da nije tačna informacija na fitosanitarnom certifikatu, koji je 10. januara izdala Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja.

– Na drvenim gajbama jabuka iz BiH primijećeni su tragovi prepakiranja i mijenjanja etikete. Detaljnim pregledom ustanovljeno je da su jabuke porijeklom iz Poljske – naglašeno je.

Prema izvještaju „Rosseljnadzora“, lažno prikazivanje porijekla proizvoda krši dogovor između BiH i Rusije, ali i odredbe Međunarodne konvencije za zaštitu bilja.

Dodaje se da će sve pošiljke jabuka koje će iz BiH biti upućene prema Rusiji prije 22. januara biti predmet detaljnog pregleda koji podrazumijeva istovar iz kamiona na graničnom prijelazu.

Prema fotografijama koje je „Rosseljnadzor“ priložio kao dokaz, uvoznik poljskih jabuka u BiH je kompanija „Zeta“ iz Velike Obarske pored Bijeljine, a na deklaraciji koja je upućena na tržište Rusije navodi se da je proizvođač Nedžad Mujčinović, a kompanija izvoznik „Fruct Company“ iz Bijeljine.

Poduzeti korake

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za „Avaz“ ovu informaciju te naglasio da će izvoz jabuka biti obustavljen sve do postizanja novog sporazuma s ruskom stranom.

– Od nadležnih entitetskih institucija tražimo da poduzmu korake prema prekršiocima, a radi se o jednoj kompaniji čije je ime poznato institucijama. Prepakivali su jabuke iz Poljske, čak su na gajbama ostavili etikete iz Poljske. Katastrofa, radi se o mangupima koji dovode u pitanje cijeli izvoz u Rusiju – kazao je Šarović.

Dodao je da je sada na entitetima da istraže kako je certifikat o bh. porijeklu jabuka izdala Fitosanitarna inspekcija iz Brčkog.

– Inicirat ću drastično pooštravanje procedure izdavanja fitosanitarnih certifikata. Neke stvari očito će se morati ozbiljno promijeniti ako želimo nastaviti izvoz bilo čega u Rusiju – zaključio je Šarović.

Više od 40 miliona KM

Da ovaj problem nije ni malo bezazlen, pokazuju i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH. Prema dostupnim analizama, izvoz jabuka u Rusiju zauzima drugo mjesto u vanjskotrgovinskoj razmjeni dvije države.

Za 11 mjeseci prošle godine iz BiH je u Rusiju izvezeno voća u vrijednosti većoj od 41 milion maraka.

Inspektorat RS nije nadležan?

Iz Inspektorata RS istakli su da je neophodno utvrditi odgovornost u vezi s propustima u izvozu jabuka iz BiH u Rusiju, ali da ova pošiljka nije mogla biti u nadležnosti Fitosanitarne inspekcije RS.

– Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je da se kao proizvođač navodi fizička osoba iz Gradačca u FBiH, kao izvoznik subjekt iz Bijeljine, a pošiljka je izvezena preko carinske ispostave Distrikta Brčko. Za ovu pošiljku je Vanjskotrgovinska komora BiH izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je ta roba porijeklom iz BiH – tvrde iz Inspektorata.

Izvor: avaz.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button