RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U maju počinje realizacija projekta „Starenje i zdravlje“

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je dva programa utroška sredstava Odjela za zdravstvo, i to program koji se tiče prevencije afirmativnog projekta „Starenje i zdravlje“, te program pomoći Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH u prevenciji COVIDA.

Prema riječima šefa ovog odjela Seada Šadića, prvi program podrazumijeva pomoć starim i iznemoglim osobama u skladu sa projektom koji Crveni križ radi sa švicarskim Crvenim križem, a u koji se naša lokalna zajednica odlučila da uključi još polovinom prošle godine.

„Cilj projekta je pomoći 40 korisnika, odnosno volonteri će starim i iznemoglim osobama pružati pomoć u obavljanju redovnih aktivnosti. Vlada je za ovaj četverogodišnji projekat, koji počinje u maju, obezbijedila novac u iznosu od 30.000 maraka, dok će švicarski Crveni križ za realizaciju ovog projekta učestvovati sa šest puta većim iznosom. Bitno je naglasiti da smo se obavezali da ćemo u narednom periodu povećavati svoja sredstva do potpunog preuzimanja dok će se donatorska smanjivati. Ovakav sličan projekat se već nekoliko godina uspješno realizuje u Tuzli i Šamcu“, kazao je Šadić.

Drugi usvojeni program pomoći Crvenom križu u prevenciji COVIDA, a na osnovu prošlogodišnje naredbe, se odnosi na spasilačku jedinicu Crvenog križa koja radi na prijevozu osoba pozitivnih na COVID, koji su ustupili sanitetsko vozilo i volontere koji pomažu osobama koja su pozitivni i ne mogu da sami nabavljaju životne namirnice.

„Nezaobilazno je i učešće Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH u realizaciji Plana vakcinacije, odnosno operativni centar je smješten u njihovim prostorijama“, dodao je Šadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Буџет Брчко дистрикта ребалансом увећан за 18.500.000 КМ

Дејана Крстић

Прекинута забрана лова у Брчком

Дејана Крстић

Započeta 8. redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

Radio Brčko