RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U mjesnoj zajednici Brka otkriven spomenik heroju Armije Republike BiH – Enveru Pamukčiću

Više stotina saboraca, kao i stanovnika Brke, te brojni zvaničnici iz političkog života Distrikta, danas su još jednom odali počast, prisjećajući se ljudske veličine i junaštva komandantu Četvrtog bataljona 108/215 Viteške motorizovane brigade Brčko, Envera Pamukčića.

Direktan povod je bio otkrivanje spomenika ovom Zlatnom ljiljanu i heroju Armije Republike BiH.

Predsjednik MZ Brka Zehrudin Pekarić je istakao da je ovo spomenik jednom od najvećih junaka borbe za BiH, „sokolu“ Enveru Pamukčiću, te da su sredstva u iznosu od 30.000 maraka, za izgradnju, dodijeljenja iz budžeta, a ostala da su osigurana dobrovoljnim prilozima mještana Brke i drugih Enverovih prijatelja.

Govoreći u ime organizacije Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, predsjednik Edin Hadžimuhamedović je podsjetio na Enverovo junašvo koje je prevazišlo ove prostore pa i BiH.

„U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je Enver Pamukčić bio četvrti heroj borbe za slobodu BiH, koji je u ratu dobio najviše vojno prizanje „Zlatni ljiljan“. Svi Enverovi saborci sjećaju ga se kao čovjeka koji je među prvima osjetio opasnost od agresije i stavio se u službu svog naroda. Čovjeka koji je organizovao otpor agresoru na ovom prostoru i komandovao, iz prvih borbenih redova, gdje je i poginuo, prve godine rata. Enver Pamukčić je primjer patriotizma, herojstva, načina rada, komunikacije sa ljudima i na kraju odbrane svog naroda i svoje domovine“, naglasio je u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija ARBiH Brčko, Avdija Banda.

Među preživjelim saborcima Envera Pamukćića, koji su danas položili cvijeće i vijence na njegov spomenik, bio je i jedan od komandanata „108 Pješačke HVO brigade Brčko“, dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

„Enver Pamukčić je bio moj prijatelj, moj suborac, čovjek koji uistinu zaslužuje svaku počast i stoga mi je drago da mu se diže spomenik, u njegovoj Brki. On je bio čovjek koji je volio svoje mjesto, ljude, volio je cijelu BiH, borio se za nju i u toj borbi dao najviše što je mogao- svoj život“, akcentirao je Filipović. 

Poseban značaj današnji dan i otkrivanje spomenika Enveru Pamukčiću, ima za članove njegove porodice, suprugu, sina i kćerku.

„Danas je veliki dan za nas, ali i za sve preživjele borce naše brigade i ukupno borce ARBiH. Bila sam jedan od inicijatora za podizanje ovog spomenika i teško mi je riječima opisati šta za nas, kao članove njegove porodice, znači ovaj spomenik. Moj otac je zasigurno jedan od najvećih heroja u redovima ARBiH što potvrđuje i činjenica da je četvrti pripadnik armije koji je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“. Njegov lik i djelo živi i živjeće u nama, u našoj djeci, u djeci naše djece, a i ovaj spomenik je svjedočanstvo o njemu i jednom izuzetno teškom vremenu za opstojnost naše zemlje. Spomenik će nadživjeti sve nas i biće tu, kao sjećanje za buduće generacije“, rekla je Enverova kćerka, Ina Pamukčić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom obilježena godišnjica Drugog korpusa ARBIH

Admir Kadrić

Brčko: Boračka zgrada napokon dobila upotrebnu dozvolu

Admir Kadrić