RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U Napretkovom domu promovisana knjige Ive Bošnjakovića

Sinoć je u Napretkovom domu u Brčkom održana promocija knjige poezije Ive Bošnjakovića „Sjećanja“ koju su, uz atora, promovisali fra Mirko Jozić, predsjednik HKD „Napredak“ Brčko, Katarina Marošević, recenzentica, a svojim prisustvom i prigodnim obraćanjem promociju je podržao i dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić na čiju ideju je i nastala knjiga.

Pjesnik Ivo Bošnjaković (1947., Gornja Skakava, Brčko), u obraćanju medijima kazao je da se pisanjem bavi 60 godina, a knjiga „Sjećanja“ ispisana je poetskim porukama da starije podsjeti, a mlađe obveže na potrebu očuvanja kulture i nezaborava običaja, tradicije i identiteta Hrvata ovog kraja. Bošnjaković je poručio da u životu postaju i ostaju samo sjećanja, koja ako ne budu zapisana, pohranjena, ponavljanja i čuvana, jednostavno nestaju.

„Mi trebamo biti sretni što imamo sjećanja, jer sva sjećanja su lijepa bez obzira bila ona sretna ili tužna, draga ili teška, jer to je neotuđivi dio nas, naše duše, našeg bića i cijelog našeg života i to je poruka ovih mojih zapisanih sjećanja“, kazao je Bošnjaković.

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Katarina Marošević,  recenzentica i predstavljačica knjige „Sjećanja“, kazala je da su „Sjećanja“ prva Bošnjakovićeva knjiga koja je obilježila sjećanje na mladost, motive ljubavi prema domovini, ženi i svemu onome što njega čini emotivnim i iz čega ono crpi svoju pjesničku inspiraciju i energiju.

Predsjednik HKD “Napredak“ Brčko fra Mirko Jozić podsjetio je da je veliki, prema nekima i najveći, njemački umjetnik Jozef Bojs u XX stoljeću, postavio tezu da je svaki čovjek umjetnik i da samim tim onaj koji piše daje ono najljepše, najiskrenije i najbitnije od sebe.

Dogradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić, na čiju ideju je i nastala knjiga „Sjećanja“, u ulozi promotera kazao je da sa Bošnjakovićem prijateljuje već desetljećima, da su ta druženja u jednom danu trajala i po nekoliko sati uz svega nekoliko razmijenjenih riječi ili rečenica.

Domić je  poručio da uz sve ono što su prethodnici rekli o knjizi, uvijek treba njegovati kulturu sjećanja, običaja, tradicije, očuvanja identiteta naroda čitavog ovog Podmajevičkog kraja, za sve generacije i uzraste, a pogotovu za mlade i oni koji su van i privremeno borave u svojem mjestu, da znaju odakle potječu, pa da se možda jednom i vrate na rodnu grudu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Preminuo fra Mirko Jozić

Radio Brčko

Књига “СО ЗЕМЉИ”, Љиљане Хабјановић – Ђуровић, представљена читаоцима у Брчком

Миљана Ђурђевић

Брчко: Промовисана књига “Очевидац – мој пут у Хаг”

Дејана Крстић