RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U organizaciji Voćnog kluba održan sastanak na temu “Značaj i zaštita pčele u poljoprivredi”

U organizaciji brčanskog udruženja “Voćni klub” Brčko danas je održan prvi ovogodišnji savjetodavni sastanak voćara, pčelara, ratara i povrtara. Povod održavanja ovog sastanka jeste pronalazak adekvatnih rješenja za zaštitu pčela zbog korištenja pesticida u poljoprivrednim kulturama.

Šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH Nedim Hamzabegović, svečano je otvorio današnji sastanak brčanskog udruženja „Voćni klub“ na kojem se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću pčelari na ovom dijelu BiH. Hamzabegović je istakao da je ovo odličan primjer saradnje koji zasigurno vodi ka pronalasku adekvatnih rješenja.

“Za svaki problem je najbolje da se dogovara, jer jedino tako možemo pronaći kvalitetna rješenja. Svjesni smo koliko su pčele bitne i koliko je važna njihova uloga. Današnji sastanak je veliki uspjeh za Brčko distrikt i veoma je bitno da svi pričamo o problemima i da pronađemo rješenja”, dodao je Hamzabegović.

Savo Lukić, koordinator Voćnog kluba kaže je dosadašnja saradnja poljoprivrednika na području Distrikta pokazala pozitivne rezultate, ali je neophodno jačati tu saradnju i dalje kako bi probleme u poljoprivredi sveli na minimum.

“Kao i prethodnih godina želimo ukazati na probleme sa kojima se susreću poljoprivrednici i veoma je bitno da svi zajedno razgovaramo o problemima. Svi smo svjesni uloge pčele u poljoprivredi i veoma je bitno posvetiti mnogo više pažnje pčelama u narednim godinama”, istakao je Lukić.

Zijad Biserović pčelar iz Gunje u susjednoj Hrvatskoj, kaže da je Brčko primjer u BiH kada je riječ o zaštiti pčela te dodao da u velikom procentu na pčele negativno utiču i klimatske promjene.

“U posljednjih desetak godina popravljena je situacija u Brčkom kada se govori o prskanju pesticida i mnogo je manje uginuća nego u ostalim dijelovima BiH. Oko 30 posto uginuća pčela dešava se zbog klimatskih promjena i bitno je pustiti pčele da se same adaptiraju, jer zbog preuranjene pomoći pčela ne može jačati imunitet”, naglasio je Biserović.

Današnjem sastanku prisustvovali su i polaznici u obdaništu “Naša djeca” te se predstavili pjesmama i recitacijama. Simbolično su obukli majice koje podsjećaju na pčele čime su dali podršku pčelama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.