Brčko

Brčko: U ovoj godini 141 prometna nezgoda s dva smrtna ishoda

Smanjen broj prometnih nezgoda

Epidemija koronavirusa ušla je u sve sfere života građana Distrikta, a samim time zahvatila je i aktivnosti Jedinice prometne policije Brčko distrikta čija je osnovna djelatnost kontrola i reguliranje prometa, obavljanje prometne pratnje i vršenja uviđaja prometnih nezgoda. Sukladno tome, prema službenim podacima, a posredstvom djelovanja COVID-a 19, smanjen je broj prometnih nezgoda.

Uvođenje policijskog sata i srodnih zaštitnih epidemioloških mjera koje su ograničavale kretanje građana u početku epidemije koronavirusa, uvelike je utjecalo na stanje u prometu, odnosno na njegovu prividnu obustavu. Sukladno tome, u ožujku, travnju i svibnju, značajno je smanjeno prometovanje, a samim time i broj prometnih nezgoda.

Zapovjednik Jedinice prometne policije Brčko distrikta, Kenad Bajrić, istaknuo je kako je od početka godine do danas, evidentirana 141 prometna nezgoda, od čega su 84 sa stradalim osobama a 86 s materijalnom štetom.

Kenad Bajrić

„U prometnim nezgodama ove godine, ukupno 124 osobe su zadobile lake tjelesne ozljede, 16 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i imamo 2 slučaja, odnosno 1 slučaj, sa smrtnom posljedicom i drugi se još istražuje i utvrđuje je li uzrok smrti vezan za prometnu nesreću“, rekao je Bajrić.

U isto vrijeme prošle godine zabilježeno je ukupno 185 prometnih nezgoda, što bi značilo da je ove godine taj broj umanjen za 40ak, a samim tim i broj stradalih osoba.

„Kada je u pitanju poređenje, u istom razdoblju prethodne godine 133 osobe su zadobile lake tjelesne povrede, 27 osoba je dobilo teške tjelesne ozljede, a tri osobe su smrtno stradale. Znači, po svim parametrima, kad su u pitanju stradale osobe, imamo smanjenje“, ističe Bajrić.

Sukladno broju vozila na prometnicama i na određene radove koji su intenzivni u ovom razdoblju, ističe Bajrić, u određenim danima događa se i povećan broj incidenata u prometu, a koji se uglavnom završavaju popunjavanjem Europskog izvješća ili se radi o prometnoj nezgodi s manjom materijalnom štetom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button