RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U prvih šest mjeseci više umrlih nego rođenih

Na području Brčko distrikta u prvoj polovini tekuće godine u Pododjelu za matičnu evidenciju u Odjelu za javni registar Vlade Distrikta, bilježi se smanjenje rođenih i umrlih, kao i vjenčanih u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Prema podacima izvješća iz matičnih knjiga rođenih u prvoj polovini 2023. godine upisano je 430 novorođenih beba, što je za 44 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do smanjenja je došlo i kod upisa u matičnu knjigu umrlih, te su u prvih šest mjeseci upisano 582 umrlih, što je za 167 manje u odnosu na godinu dana ranije.

„Do smanjenja je došlo i u evidenciji matične knjige vjenčanih, te je na području Brčko distrikta u prvih šest mjeseci izvršeno 198 vjenčanja, dok je u knjigu vjenčanih upisano 282 vjenčanja, što je za 7 manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine“, kazao je Sebastijan Lukić ispred Pododjela za matičnu evidenciju. On je dodao kako se broj upisa i broj vjenčanih razlikuje iz razloga što je određeni broj upisanih vjenčanje izvršio van granica Bosne i Hercegovine.

Pored upisa u matične evidencije, u ovom Pododjelu vrše se i upisi entitetskog državljanstva, naveo je Lukić, ističući da se građani Brčko distrikta mogu opredijeliti za entitetsko državljanstvo Federacije Bosne i Hercegovine ili entitetsko državljanstvo Republike Srpske. U prvih šest mjeseci obrađeno je 391 zahtjev za entitetsko državljanstvo, te se taj broj iz godine u godinu smanjuje, jer većina građana već ima entitetsko državljanstvo, i građani u svakom trenutku mogu promijeniti svoje državljanstvo.

„Što se tiče ovjere dokumenata, bilježi se povećanje od 13.690 ovjerenih dokumenata, pa je u prvih šest mjeseci ovjereno blizu 98.000 dokumenata“, dodao je Lukić.

U Pododjelu za matičnu evidenciju vrši se verifikacija upisa u elektroničnu evidenciju iz starih matičnih knjiga koje potiču još iz 1886. godine pa sve do danas, te je do sada verificirano oko 30.000 upisa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.