RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Још два домаћинства на којимa је забиљежена зараза афричком кугом свиња

Шеф Пододјељења за ветеринарство у Влади Брчко дистрикта Стеван Радић рекао је данас да су на подручју Плазуља и Брезовог Поља откривена још два домаћинства на којим су забиљежени нови случајеви заразе афричком кугом свиња, тако да укупно до данас има регистровано 31 домаћинство на којима је уклоњено 625 животиња.

„Болест се шири у БиХ и број жаришта расте како у ентитетима тако и у Дистрикту. Имамо узетих седам нових узорака и чекамо резултете са домаћинстава која су већ раније била узоркована и очекујемо да они буду позитивни“, рекао је Радић.

Он каже да је код једне угинуле дивље свиње у селу Исламовац у јужном дијелу Дистрикта забиљежен и први случај афричке куге код дивљих свиња у БиХ рекавши да он може потенцијлано направити додатне проблеме узгајивачима домаћих свиња.

„Угинула дивља свиња потврђује тезу стручњака да је ова животиња резервоар вируса и она може пренијети и ширити заразу на домаће свиње јер дивља свиња према истраживањима има радијус кретања и до сто километара током једног дана, те тако на разне начине може пренијети вирус“, каже Радић, додајући да појава заразе код дивље свиње усложњава ситуацију када је сузбијање вируса афричке куге свиња у питању.

Он каже да службе у Брчком имају довољно тачно прописаних средстава за еутаназију животиња, те да се она набављају у одређеним количинама.

Радић каже да је сада већина жаришта на подручју насеља Плазуље и једно у Брезовом Пољу које је близу заражених локација са подручја општине Бијељина и да ће се у наредном периоду више пажње обратити тој локацији, јер према тврдњама Радића ова болест неће брзо стати.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Na području Distrikta danas eutanazirano više od 700 svinja

Mirsad Zahirović

У БиХ формиран Заједнички центар за контролу афричке куге свиња

Radio Brčko

Брчко: Ситуација са афричком свињском кугом јењава

Vladimir Matijević