Brčko

Brčko: U pripremi novi Zakon za osiguravanje veće transparentnosti prilikom zapošljavanja

Nedavni zajednički istup predstavnika opozicionih stranaka koje djeluju u brčanskom Parlamentu i njihov zahtjev za promjene zakona, a u smislu transparentnijeg zapošljavanja u javnim institucijama, za čelnike vlasti distrikta je preslikavanje već pripremljenog.

„Cijelu inicijativu vidim kao podršku opozicije onome što je brčanska Vlada zajedno sa nama i „Sigma“ organizacijom, kao konsultantom EU, već uveliko započela  kroz pripremu novog Zakona o državnoj službi. U okviru tog zakona, primjerice se predviđa da se intervjuisanje kandidata vrši uz video snimanje, te da prijave, odnosno urađeni testovi, budu označeni šifrom, bez imena i prezimena kandidata koji konkurišu“, naglasio je predsjednik Skupštine distrikta, Siniša Milić.

Siniša Milić.

Ovakvim promjenama se postiže cilj zakona, a to je nepristrasnost u ocjenjivanju kandidata, a tu je i niz drugih odredbi koje će preciznije biti obuhvaćene podzakonskim aktima.

“Svakako da će se tražiti najbolja rješenja pa i iz zemalja okruženja, te Evropske unije, kako bismo oblast zapošljavanja u javnim institucijama učinili što objektivnim i transparentnijim“, kaže Milić.

Ono što će u ovom trenutku ostati nedorečeno je princip transparentnijeg zapošljavanja i u Javnim preduzećima Distrikta.

„Tu ćemo takođe morati, možda i na osnovu rješenja koja se u pogledu transparentnosti usvoje, kad je riječ o zapošljavanju u javnim službama, poboljšati transparentnost zapošljavanja i u brčanskim javnim preduzećima“, akcentirao je Milić.

Potrebno je, smatraju u vladajućoj koaliciji, zapitati se zašto baš u ovom trenutku, kada je zakon u proceduri, to pitanje pokreće opzicija.

“Čini mi se sasvim logičnim pitanje, zašto ovu oblast neki od zastupnika nisu pokretali dok su bili u poziciji, već su ga se sjetili sada kad djeluju iz opozicije”, ističe Siniša Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button