RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U tijeku je priprema za školu kojom je obuhvaćeno 385 djece

Na području Brčko distrikta krenula je priprema za školu kojom je obuhvaćeno ukupno 385 djece koja su obavezna proći kroz ovaj vid pripreme za početak osnovno školskog obrazovanja.

Djeca koja nisu pohađala vrtiće obavezna su prisustvovati pripremi za školu koju provodi predškolska ustanova Brčko distrikta. Djeca će kroz dva mjeseca koliko traje priprema steći određene vještine kako bi na jesen bili spremni za polazak u prvi razred.

„Priprema za školu traje 150 sati, s tim što u jednom danu djeca mogu prisustvovat pripremi tri sata i otprilike ona traje 50 radnih dana. Ove godine ona se provodi u dvije etape, što ovisi i od broja odgajatelja s kojim trenutno raspolažemo“, kazala je Mara Matkić, predstojnica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Prva etapa je krenula krajem prvog mjeseca, odnosno početkom drugog polugodišta i trajat će do proljetnog raspusta, odnosno do početka travnja.

„U prvoj etapi obuhvaćeno je 10 odgojno-obrazovnih grupa i priprema za školu se trenutno odvija u Prvoj osnovnoj školi – područna škola Ražljevo, u Drugoj osnovnoj – centralna i područna škola u Grčici, u područnom odjeljenju Sedme osnovne škole u Palanci i centralnoj u Gornjem Rahiću, Petnaesta osnovna škola Šatorovići, te Treća osnovna škola – centralna i područna u Grbavici“, dodala je Matkić.

Broj djece koji nije pohađao vrtiće, te je obavezan proći kroz ovaj vid pripreme je 385, dok djeca koja redovito pohađaju predškolske ustanove, odnosno vrtiće nisu u obvezi pristupiti pripremi za školu i njih je ukupno 311.

Druga etapa pripreme za školu za preostalu djecu krenut će poslije proljetnog raspusta, odnosno početkom mjeseca travnja i trajat će kao i prva 150 sati, odnosno oko dva mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У току поправни испити за основце

Миљана Ђурђевић

Brčko: U tijeku evidencija djece za upis u pripremnu nastavu

Gorana Antić

Обданиште “Наша дјеца” прати педагошке стандарде одгоја и образовања малишана

Миљана Ђурђевић