RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Otvorena senzorna soba u prostorijama Treće osnovne škole

Danas je otvorena senzorna soba u prostorijama Treće osnovne škole Brčko distrikt, koju je doniralo mikrokreditno društvo Mikrofin.

 

Ova senzorna soba je predviđena djeci sa poteškoćama u razvoju, koja će uveliko olakšati boravak djece u ovoj školi, te će imati bolje uvijete za odvijanje nastave.

„Malo sredina u okružju se može pohvaliti da ima ovako opremljen prostor za djecu kojima je najpotrebniji i koja su najosjetljiviji dio društva, te svi mi trebamo da slijedimo ovaj primjer Mikrofina, i da obratimo više pažnje na djecu sa poteškoćama u razvoju“, rekao je Vladimir Simić ravnatelj Treće osnovne škole.

„Ovom prilikom bih pozvala sve privatne i javne institucije, kao i druge fizičke osobe koje su u mogućnosti da koliko mogu pomognu na ovakav ili sličan način ovoj djeci“, rekla je Milijana Čavić izvršna ravnateljica mikrokreditnog društva Mikrofin.

Senzorna soba uglavom služi djeci sa poteškoćama u razvoju, da svoje osjećaje razvijaju i kanališu, te da tako mogu lakše komunicirati sa svojom sredinom.

„Brčko distrikt je jedna od rijetkih sredina koja se može pohvaliti da u sklopu redovitih škola ima posebne odjele u kojima borave djeca sa poteškoćama u razvoju, te imaju jedan vid inkluzije jer se nalaze u okruženju djece koja nemaju poteškoća“ izjavila je Mara Matkić predstojnica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

U Trećoj osnovnoj školi trenutno se nalazi 14 učenika sa poteškoćama u razvoju, koji su raspoređeni u tri odjela.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Korona zaustavila organizaciju pripremne nastave u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Brčko: U osnovnim školama održava se niz međuškolskih natjecanja

Gorana Antić

Маткић: Наставни процес тече без проблема

Дејана Крстић