Brčko

Brčko: U tijeku radovi na jesenjem uređenju grada

Planira se formiranje novih zelenih površina na Bulevaru mira

Nedavno su započele aktivnosti na jesenjem uređenju grada gdje zaposlenici Radne jedinice „Čistoća“ Javnog poduzeća „Komunalno Brčko“ rade na pripremi zelenih površina za predstojeću zimsku sezonu.

U tijeku je rad na plijevljenju, uklanjanju korova, uređivanju potencijalno opasnih grana koje mogu ugroziti imovinu i građane te drugim srodnim aktivnostima.

Voditelj projekta za hortikulturu u Vladinom Pododjelu za ceste i parkove Ešef Pamukčić, rekao je kako su trenutno na početku jesenske sezone uređenja grada, te kako u okviru redovnih jesenskih radova intenzivno rade i na uklanjanju i zamjeni cvjetnih gredica, gdje će na oko 400 kvadrata površine biti zasađeno oko 4.000 komada novih dvogodišnjih cvjetova, uglavnom bellisa i maćuhica.

„Jesensko razdoblje iziskuje permanentni rad na terenu. Naše ekipe, odnosno ekipe JP „Komunalno“ svakodnevno su na terenu. Uskoro krećemo u veću realizaciju nabave sadnog i ostalog repromaterijala koje će kroz sljedećih mjesec dana biti u realizaciji. Riječ je o velikim količinama drvorednih stabala, grmlja, cvijeća i tu ćemo realizaciju završiti do kraja tekuće godine“, rekao je Pamukčić.

Ešef Pamukčić

Pored redovnih jesenskih aktivnosti ovog Pododjela, ističe Pamukčić, u tijeku je formiranje novih zelenih površina, odnosno realizacija projekta uređenja hortikulture na novoizgrađenom dijelu ulice Bulevar mira, za čiju realizaciju su sredstva predviđena kapitalnim proračunom.

„Na Bulevaru mira planiramo posaditi drvored. U centralnom dijelu ćemo posaditi drvo vrste Platanus, a u lijevoj strani zelene površine posadit ćemo ukrasne kruške (Pyrus calleryana) zbog izuzetne estetske dekorativnosti, dok će mjesto na trotoaru zauzeti drvene žardinjere s ukrasnim japanskim trešnjama“, kazao je Pamukčić.

Pamukčić je dodao kako se proces objave tendera za obavljanje ovih poslova nalazi u proceduri javne nabavke izbora najpovoljnijeg ponuđača, a planirano zelenilo uz prometnu infrastrukturu trebalo bi ispuniti zaštitnu i sanitarno-higijensku, a zatim i estetsko-dekorativnu funkciju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button