Brčko

Brčko: U Trećoj osnovnoj školi nastavu pohađaju dva odjeljenja djece sa posebnim potrebama

Treću osnovnu školu Brčko distrikta trenutno pohađa 695 učenika u centralnoj i područnoj školi u naselju Grbavica, među kojima su i djeca sa posebnim potrebama. Nastavni proces teče bez problema, a jedan mali broj učenika i predavača nalazi se u izolaciji zbog zaraženosti koronavirusom.

Direktor Treće osnovne škole Brčko distrikta Vladimir Simić kazao je za Radio Brčko da u školi dva defektologa i asistent u dva odjeljenja rade sa 12 djece sa posebnim potrebama, naglasivši da je posao ovih predavača složen i težak, jer im je dodijeljena i rehabilitacijska i edukacijska uloga u radu sa djecom.

Vladimir Simić

Simić je dodao da su djeca, roditelji i predavači zajedno postigli izvanredne rezultate, te su osvajane i nagrade i medalje na dječijim paraolimpijadama u Bosni i Hercegovini, istaknuvši da jedan broj ove djece nastavlja i srednjoškolsko obrazovanje na nekim od smjerova u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Brčko. Simić je pojasnio da 12 učenika sa posebnim potrebama u školi ne pohađa nastavu na klasičan način nego da defetolozi, od djeteta do djeteta, pojedinačno rade sa njima na poboljšanju fizičkih sposobnosti do svog maksimuma, dok se edukacijski dio kod one djece koja imaju sposobnosti radi na način da oni razviju do maksimuma sposobnosti računanja, rukovanja escajgom, kuhanje i konobarske vještine, što je na zapadu već ustaljena praksa, dok se u BiH ovaj način nastave odvija tek u par većih gradova.

Nastavnik geografije i historije Midhat Đedović kazao je da mu predstavlja poseban izazov kao stručnjaku i pedagogu činjenica da u Brčko distriktu postoje tri različite historije ili istorije, kao i to što su neka od odjeljenja u kojima predaje multietnička. Takođe, istakao je, đaci međusobno sasvim dobro komuniciraju, prate ove časove i dobro uče.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!