RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U prošloj godini kroz socijalno-humanitarni program Crveni krst izdvojio oko 85.000 maraka

Crveni krst Brčko distrikta BiH u protekloj godini kroz realizaciju raznih aktivnosti koje se odnose na socijalno-humanitarni program za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, izdvojio je oko 85.000 maraka.

Denis Šehanović sekretar brčanskog Crvenog krsta, istakao je da je to skoro trećina godišnjeg budžeta ove organizacije.

„Za užine za školsku djecu u stanju socijalne potrebe u svim osnovnim i srednjim školama izdvojeno je oko 19.000 maraka. To su uglavnom naša sredstva, ali pokušavamo da u ovoj godini povećamo iznos sa kojim je Vlade Brčko distrikta podržavala ovaj projekat, kako bi užine obezbijedili za svu djecu ove kategorije. Zatim ćemo ponovo raditi i program sa turskim Polumjesecom koji se odnosi na pakete za socijalno ugrožene građane. Kao i „Keš program“ sa švicarskim Crvenim krstom, koji su podržavali prošle godine, a gdje je novac išao direktno korisnicima u ruke koji su prošli njihove kriterije“, pojasnio je Šehanović.

U ovoj godini, pored ovih planiran je nastavak i drugih redovnih aktivnosti kao što su treninzi i obuke volontera, nabavka opreme ali i prevoz školske djece sa posebnim potrebama.

Šehanović dodaje da Crveni krst radi dosta projekata finansiranih od strane raznih donatora, te da su u ovoj godini planirane i druge aktivnosti.

„Radimo dosta projekata, i s obzirom da imamo mapu donatora koji podržavaju pojedine aktivnosti, već smo u fazi pripreme projekta sa Trećom osnovnom školom da se organizuje dnevni boravak za djecu sa posebnim potrebama koja više nisu u školskom sistemu. Ovaj centar bi dao priliku roditeljima da odrade neke druge poslove, a i toj djeci da se nastave socijaliziorati“, istakao je Denis Šehanović sekretar brčanskog Crvenog krsta.

Kazao je da kao i svim nevladinim organizacijama, danas najveći problem predstavlja nedostatak volontera.

Naglasio je i to da im je jedan od prioritetnih ciljeva da se status Crvenog krsta Brčko distrikta, koji  osim lokalnim ima pristup i poslovima na državnom nivou jer je Distrikt posebna administrativna zajednica, izjednači sa statusom istih organizacija u regionu koje su u puno boljoj poziciji i jasnijoj u smislu da znaju tačno šta trebaju, a šta ne bi trebali da rade.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Црвени крст током љета ради пуном паром

Дејана Крстић

Brčko: Crveni krst nema kapacitet za smještaj većeg broja migranata

Mirsad Arnautović

Prihodi od markica Crvenog krsta ponovo za užinu školske djece

Sanita Jerković Ibrahimović