RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Učenici u jesenjoj akciji pošumljavanja

Nakon što je Vlada Brčko distrikta usvojila prijedlog Odluke o godišnjim planovima gazdovanja šumama, pokrenuta je tenderska procedura i izbor ponuđača nabave sadnica.

Šef Odjela za poljoprivredu Zoran Gajić izjavio je da će i ove godine, kao i prethodne, biti proveden isti postupak nabave 20.000 sadnica za pošumljvanje privatnih šuma i za pet tisuća manje za šume u državnoj svojini.

Učenici u akciji

Prvi puta nakon rata trebali bi biti uključeni i učenici brčanskih škola, a što je podržao Odjel za obrazovanje.

„Ovu ideju ćemo provesti u djelo sa završnim razredima osnovnih i srednjih škola radi solidarnosti i očuvanja planete Zemlje. Najviše bih volio da to bude dobrovoljni rad mladih, koji će ostaviti nešto svom gradu, s tim što bi dio njihovog rada mogao biti proveden kroz praksu“, istaknuo je šef Odjela za obrazovanje, Senad Osmanović.

Podsjetimo, nedavno su članovi Asocijacije mladih Brčko distrikta povodom Dana planete Zemlje zasadili nekoliko stabala u školskom dvorištu Gimnazije, s ciljem podizanja svijesti kod građana o važnosti zaštite životne sredine. Prema riječima Selme Ikanović u planu je realizacija sličnih projekata i u drugim školama Distrikta.

Brčko distrikt BiH u privatnoj svojini ima 8. 500 hektara šume, a u državnoj 3. 300 hektara.

Foto: Arhiva

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada odbila dati saglasnost na zakup poljoprivrednog zemljišta

Suvad Alagić

Brčko: Inspektori pojačano kontolišu poštivanje epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima

Mirsad Arnautović

Više od 10 miliona maraka nije dovoljno za isplatu 80 procenata podsticaja u poljoprivredi

Admir Kadrić