RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Za pošumljavanje u Brčko distriktu podijeljeno 17.210 komada sadnica

Nedavno, na sjednici Vladi Brčko distrikta, usvojenim ovogodišnjim Planom gazdovanja šumama planirani su i uzgojno-šumski radovi koji obuhvaćaju pošumljavanje privatnih i državnih šumskih površina u Distriktu, a što se uglavnom odnosi na područja koja su bila izložena požarima i nezakonitoj sječi.

Planom je predviđeno pošumljavanje 2,5 ha šumskog zemljišta u vlasništvu Distrikta te pošumljavanje šumskih površina u privatnom vlasništvu za čije namjene je vlasnicima šuma proteklog mjeseca upriličena i dodjela šumskih sadnica.

„Ovom prilikom je podijeljeno 17.210 komada sadnica za koje je utrošeno oko 24.000 KM, a koje sačinjavaju sadnice hrasta kitnjaka, lužnjaka, jasena, javora, bagrema, topole i bijelog bora. Podjelom smo obuhvatili 31 vlasnika i 21 katastarsku općinu“, kazala je za Radio Brčko Ljiljana Zenunović, predstojnica vladinog Pododjela za šumarstvo i vodno gospodarstvo.

Zenunović je pojasnila kako su vlasnici privatnih šuma, da bi ostvarili pravo na šumske sadnice, dužni slijediti određenu proceduru.

„Princip je taj da vlasnik podnese zahtjev, a mi nabavimo sadnice iz registriranog rasadnika i na osnovu tih zahtjeva vršimo dodjelu sadnica. Vlasnik šume je dužan da pripremi zemljište za pošumljavanje, da naredne dvije do tri godine prati razvoj sadnica, da ih njeguje i održava, kako bi uspjeh pošumljavanja bio što bolji“, kazala je Zenunović.

Pošumljavanjem će se obnoviti i pomladiti dio šumskih površina, od kojih u Distriktu oko 8.500 ha zauzimaju privatne šume, a državne, odnosno šume u vlasništvu Distrikta oko 3.000 ha.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zabilježeno 60 slučajeva nelegalne sječe šuma

Gorana Antić

Brčko: Uskoro podjela sadnica za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu

Gorana Antić

Brčko: Učenici u jesenjoj akciji pošumljavanja

Radio Brčko