RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Udruga “Gender” održala uličnu akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, koji se obilježava 25. studenog Udruga aktivnih žena “Gender” Brčko distrikta danas je organizirala uličnu akciju na Trgu mladih s ciljem podizanja svijesti o borbi protiv nasilja.

Ulična akcija je vezana za realizaciju projekta pod nazivom „Prevencija i osnaživanje protiv rodno zasnovanog nasilja u intimnim vezama mladih“, a ove je godine akcenat stavljen na mlade kako bi se educirali o borbi protiv bilo kojeg oblika nasilja.

„Radili smo niz radionica u srednjim školama i imali smo jednu Javnu tribinu na ovu temu, a sve ovo je način da uputimo poruke i da mlade informiramo o ovoj kampanji. Mladi moraju shvatiti da ne treba da trpe nasilje, da nasilje u intimnim vezama može da preraste u nešto veće, da nasilje u obitelji također ne treba da trpe, da se nasilje događa, kako nad ženama tako i nad muškarcima i da uvijek prijave bilo koju vrstu nasilja“, kazala je Tatjana Ristić, predsjednica Udruge aktivnih žena “Gender” Brčko distrikta.

Prema nekim istraživanjima u Bosni i Hercegovini nasilje se u istoj mjeri događa i dječacima kao i djevojčicama, dodala je Ristić, te istaknula kako žele da ukažu na probleme poput maloljetničkih trudnoća i sve više spolno prenosivih bolesti upravo kad mlađih populacija.

Mladi srednjoškolci koji su sudjelovali u realizaciji ove akcije uputili su snažne poruke svim koji trpe bilo kakvu vrstu nasilja, da se ne boje prijaviti i da ne ćute, a učenica Tehničke škole Šejla Osmić istaknula je kako je u Brčko distriktu nužna izgradnja Sigurne kuće kako bi žene imale više zaštite i sigurnosti.

Ovu uličnu akciju podržala je i Policija Brčko distrikta, a glasnogovornica brčanske Policije Dževida Hukičević govori o podacima za 10 mjeseci ove godine koje policija ima kada je nasilje u pitanju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Od početka godine do sada je prijavljeno 12 slučajeva krivičnih djela nasilja u obitelji, dok je u godini ranije prijavljeno devet slučajeva koji su rezultirali podnošenjem izvješća Tužiteljstvu Brčko distrikta o počinjenom krivičnom djelu devet muškaraca od 31 do 35 godina“, navela je Hukičević.

Kada su u pitanju prekršaji od početka godine, Hukičević je naglasila kako su policijski službenici po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, postupali u 26 slučajeva, od kojih je 21 rezultirao podnošenjem zahtjeva Osnovnom sudu Brčko distrikta za pokretanje prekršajnog postupka.

„Policija Brčko distrikta ukazuje na važnost prevencije i dalje jačanje svijesti građana o ovoj temi, te ih pozivamo da sve slučajeve nasilja prijave Policiji na brojeve telefona 049/233-200 ili 122“, istaknula je Hukičević.

Sljedeća aktivnost u okviru projekta „Prevencija i osnaživanje protiv rodno zasnovanog nasilja u intimnim vezama mladih“  u organizaciji Udruge aktivnih žena “Gender” Brčko distrikta je okrugli stol koji će se održati 8. prosinca na kojem će biti predstavnici institucija koje se bave nasiljem u obitelji i nasiljem nad ženama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.