RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom otvorena izložba “Tunel spasa – Spas u ratu, uspomena u miru”

U okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” u prostorijama Doma Islahijeta u Brčkom otvorena je izložba pod nazivom “Tunel spasa – Spas u ratu, uspomena u miru” koja će biti postavljena narednih deset dana.

Izložba se realizuje u saradnji Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 Brčko distrikta BiH i Udruženjem građana dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”.“Izložba koja je postavljena u Domu Islahijeta govori o tunelu koji je bio značajan za građane Sarajeva i način na koji su preživjeli. Mi ćemo organizovati posjetu tom objektu da bi se na pravi način dočaralo zašto su građani Sarajeva kopali tunel da bi preživjeli” – rekao je u ime organizatora izložbe, Amir Sinanović predstavnik Udruženja demobilisanih boraca BiH.

Ovo je prvi put da je ova izložba postavljena u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.U okviru otvaranja izložbe, stručni saradnici Fonda Memorijala KS Irfan Gazdić i Amel Merdžanović održali su edukativnu radionicu na kojoj su govorili o opsadi Sarajeva i ulozi Tunela spasa u odbrani Sarajeva.

– Tunel spasa je jedan specifikum koji se desio u našoj bliskoj prošlosti i on je kao fenomen koji je povezivao Sarajevo sa ostatkom svijeta, odnosno link Bosne i Hercegovine sa ostatkom svijeta. Tunel je jedan sociološki fenomen koji se desio i mi kao društvo imamo obavezu da našu recentnu prošlost baštinimo i da je se sjećamo kako bi izgradili kvalitetne stubove za našu budućnost – naveo je Irfan Gazdić i podsjetio posjetioce predavanja na osnovne podatke o Tunelu.Prema njegovim riječima, Tunel je bio multifunkcionalan, a pored prohodnosti za obične građane bio je jako bitan za snabdijevanje grada potrepštinama, strujom i komunikacionim sredstvima.

– Naša recentna prošlost ima bitne elemente koji se tiču cjelokupne svjetske javnosti jer je opsada Sarajeva fenomen koji se tiče cijelog svijeta – rekao je Gazdić dodajući da su ovakve radionice i interaktivni časovi potrebni kao svojevrsni časovi istorije.On je naveo da je njihova želja da sa mladim ljudima podijele činjenice kako bi kroz komunikaciju sa njima naučili mnogo više od samog predavanja.

Izložba će ostati otvorena do srijede, 20. septembra 2023. godine, kada ja planirano i zatvaranje manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!