RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ugovori za zakup zemljišta za reklamne objekte sad i na pet godina

Kancelarija za upravljanje javnom imovinom brčanske Vlade trenutno ima oko 15 zaključenih ugovora za davanje u zakup javne površine u svrhu postavljanja reklamnih objekata.

Da bi se na javnoj površini u posjedu Distrikta postavio reklamni objekat, kako je pojasnila Lejla Čandić, viši stručni saradnik za analizu i upravljanje javnim površinama, potrebno je prvo pribaviti rješenje o lokacijskim uslovima. Rješenje izdaje Odjel za prostorno planiranje i imovinsko-pravne odnose, nakon čega se sa Kancelarijom zaključuje ugovor o postavljanju reklamnih objekata.

„Trenutno važećih, koji su zaključeni, ne samo u ovoj godini, imamo oko 15 ugovora. Jedan ugovor ne mora podrazumijevati jedan reklamni objekat nego može biti više njih obuhvaćeni jednim ugovorom. Zaključenje ovih ugovora se vrši putem raspisivanja javnog konkursa za davanje u zakup javnih površina putem usmenog javnog nadmetanja, a jedan takav je trenutno sad raspisan”, dodala je Čandić.

Cijene zakupa javnih površina za reklamne objekte zavise od zone, i kreću se od pet do 10 maraka po metru kvadratnom površine.

“Trenutni godišnji prihod na osnovu ovih zaključenih ugovora na godišnjem nivou kreće se oko 50.000 maraka. To je nešto malo više nego prethodnih godina s obzirom da sada postoji više ugovora ali i više vrsta reklamnih objekata kojih prije nije bilo”, dodala je Čandić.

Ugovori su se, kako je naglasila, do sada zaključivali prema dužini trajanja rješenja o lokacijskim uslovima do godinu dana, a najduže dvije.Međutim, pošto godina dana prođe brzo a ulaganja su velika za zakupce, u posljednjem ovom konkursu stavljena je mogućnost zaključivanja ugovora do pet godina uz pribavljanje važećih lokacijskih uslova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.