RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Kinezi i zvanično dobili koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor

Meng Yan, zamjenik predsjednika Upravnog odbora “Shandong International”, koje je registrovalo svoje privredno društvo u RS, “SDHS-CSI BH”, kazao je da je ovo njihov prvi projekt na Balkanu koji se gradi po modelu koncesije.

Izrazio je nadu da će radovi biti završeni i prije roka, budući da su veoma poznate njihove reference na sličnim poslovima.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić rekao je da je ovo početak realizacije pripremnih poslova, koji su trajali više od tri godine. Istakao je značaj ovog posla, a za proljeće je najavio početak radova i na dionici Koridora 5 C kroz RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, također je ukazao na značaj ovog projekta za razvoj entiteta RS.

“Naša namjera je da u projektu autoputeva u RS gradimo trasu do Prijedora, uvjereni da će kineski partneri i svi drugi na ovom poslu biti veoma efikasni”, naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Autoput Banja Luka – Prijedor će biti dužine oko 42 km, profila sa po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdjelnim ostrvom i zaustavnim trakama.

Vrijednost projekta je 297 miliona eura.

Koncesija se dodjeljuje na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5 posto od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Vlada RS-a je 1. oktobra spomenutom privrednom društvu China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd dodjelila koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!