RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ukinuto rješenje Osnovnog suda o određivanju pritvora uhapšenima u akciji “Cer”

Odlučujući o žalbama osumnjičenih lica, D. Š., N. H. i A. B., koja su lišena slobode u policijskoj akciji kodnog naziva „CER“, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, rješenjem broj: 96 0 K 121604 19 Kž od 02.10.2019. godine, ukinuo je rješenje Osnovnog suda Brčko distrikta BiH broj: 96 0 K 121604 Kpp 18 od 27.09.2019. godine kojim je navedenim licima određen pritvor, jer je ocijenio da su žalbe osumnjičenih osnovane u pogledu prigovora da se osumnjičenima (njih troje), u smislu odredbe člana 40. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, nije mogao po službenoj dužnosti od strane suda postaviti samo jedan branilac iz Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH, nego svakome od osumnjičenih po jedan branilac, pa je prvostepeno rješenje ukinuto iz ovih procesnih razloga.

Ukidajućim rješenjem prvostepenom sudu dato je uputstvo da učinjene propuste otkloni na način da svakom osumnjičenom licu odredi jednog branioca, vodeći računa o činjenici da se u Brčko distriktu BiH od maja mjeseca ove godine privatni advokati nalaze u generalnom štrajku, te da ne postupaju pred sudovima Brčko distrikta niti od sudova zaprimaju pozive ni bilo kakva druga pismena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Osnovni sud odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji “CER”

Radio Brčko

Peji Mendešu, Jasminu Ravkiću i Mati Gluhakoviću produžen pritvor za dva mjeseca

Radio Brčko

Brčko: Pritvor višestrukom povratniku osumnjičenom za seriju imovinskih krivičnih djela

Radio Brčko