RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko će biti drugi grad u BiH koji će imati gradsku baštu

Na Prvom festivalu permakulture, održanom nedavno u Mostaru, tri Brčaka su imala prigodu boraviti na mnogim edukativnim radionicama o vrtlarstvu.

Predsjednik Kluba ljubitelja prirode Damjan Dundžić, jedan od ovih Brčaka koji je sudjelovao na Festivalu, kaže da mu je iskustvo tamo dobrodošlo, prije svega, kako bi naučio nešto novo u vezi sa pravilnim uzgojem biljaka, ali i realizacijom projekta Gradska bašta Brčko distritka BiH.

Damjan Dundžić

Kako je naveo, implementacija projekta će vrlo brzo zaživjeti na našem području, čime će Brčko, nakon Banja Luke, biti drugi bh. grad koji će imati ovakvu baštu. Za sada je, zbog sporosti administracije, u planu najam privatnog zemljišta, dok će se naredne godine raditi na obezbjeđivanju gradskog zemljišta.

Još jedan volonter iz Brčkog koji je boravio u Mostaru i koji se pridružio ovoj ideji je fizioterapeut Pavle Lakić.

Pavle Lakić

„U koncept priče sam slučajno ušao. Otkrivajući sebe i posmatrajući prirodu oko sebe shvatio sam da je permakultura vid odnosa prema prirodi i ljudima. U Mostaru nismo samo radili na kultivisanju zemljišta već i na edukaciji nenasilne komunikacije sa drugim ljudima jer je permakultura zajednica biljaka i ljudi“, pojasnio je Lakić.

Ovom prigodom, Dundžić je pozvao zainteresirane građane, koji žele dobiti zajedničku parcelu na korištenje, ali i koji žele proširiti znanje o vrtlarenju, da im se pridruže. Također, poziva i vlasnike parcela koji žele iznajmiti zemljište da se jave Klubu još ove jeseni.

Projekt Gradske bašte podržan je kroz Javni poziv Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta.

Festival permakulture Mostar 2019.
Festival permakulture Mostar 2019.

“Permakultura je dizajn životnog prostora po uzoru na prirodu i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Daje nam praktične ideje koje štede energiju, vrijeme, novce i živce, a ujedno uz lako dostupne resurse povećavaju urod i obogaćuju okoliš, grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje međuljudske odnose. Permakultura je nova, održiva kultura”, Gordana Dragičević, diplomirana permakulturna dizajnerica i aktivistica Zagreb (RH).


Foto: Ilustracija / Klub ljubitelja prirode Brčko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Dnevni centar Prutače – projekat koji treba biti trajan

Mirsad Arnautović

Brčko: Projekat stambenog zbrinjavanja osoba koje se žele trajno nastaniti u Distriktu privodi se kraju

Admir Kadrić

Брчко: Новим Правилником до транспарентније расподјеле подстицаја у пољопривреди

Миљана Ђурђевић