RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Upriličena komemorativno-književna večer povodom 50. godišnjice od smrti pjesnika Maka Dizdara

U organizaciji Biblioteke-Knjižnice Brčko distrikta u suradnji s JU Četvrtom osnovnom školom, sinoć je u prostorijama brčanske Knjižnice upriličena komemorativno-književna večer povodom 50. godišnjice od smrti jednog od najvećih bh. pjesnika, Mehmedalije Maka Dizdara.

Ovom prigodom su učenici Četvrte osnovne škole, predvođeni profesorom bosanskog jezika i književnosti Ernadom Osmićem, čitali neke od najpoznatijih Dizdarovih poetskih ostvarenja.

Moderator komemorativno-književne večeri Ernad Osmić kaže kako je poezija Maka Dizdara zastupljena kroz nastavni plan i program u osnovnim i srednjim školama.

„Nismo htjeli propustiti priliku da se obilježi ova važna godišnjica i animirali smo mnogo učenika. Mi se nadamo da ćemo ovom manifestacijom dodatno proširiti kontekst nastavnog plana i programa, da to ne bude samo što bi učenici rekli „suhoparno čitanje poezije“, nego da damo malo konteksta i da malo osvježimo to područje“, rekao je Osmić.

Voditeljica brčanske Biblioteke-Knjižnice Lejla Hogić ističe kako su Dizdarova djela svevremenska te kako im je čast u knjižnici obilježiti 50 godina od smrti jednog od najznačajnijih pjesnika u BiH.

„Dizdarova poezija se još uvijek obrađuje u lektirama u osnovnim i srednjim školama i to je jedan od razloga što smo se mi odlučili da u programu sudjeluju učenici osnovne škole jer mislim da djeca mogu najbolje prenijeti njegov poetski izričaj i sama djeca mogu, odnosno mladost ukazati na svevremensku poeziju, na sve vrijednosti i Dizdarevog utjecaja na književnosti i prije 50 godina, a i sada“, rekla je Hogić.

Književnu večer je posjetio veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola te skupina zainteresiranih građana. Profesor Osmić je najavio kako će u suradnji s Bibliotekom-Knjižnicom Brčko distrikta nastojati organizirati prethodno prolongirani Mjesec knjige u kojemu će biti upriličeno još nekoliko književnih večeri.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U brčanskoj Biblioteci promovisane knjige za djecu Amera Tikveše

Emina Osmić-Hajdarević