RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U brčanskoj Biblioteci promovisane knjige za djecu Amera Tikveše

Promocijom dviju knjiga za djecu Amera Tikveše u brčanskoj Biblioteci nastavljeno je održavanje kulturno-sportske manifestacije Brčansko ljeto-Savski cvijet. Promocija je upriličena za djecu vrtićkog uzrasta.

Ideja za slikovnice “Magične bojice” i “Perje biserje” nastala je prije godinu dana u sklopu privatnog projekta “Dobra Priča” Adnana Kore iz Australije, pojasnio je Amer Tikveša, dodavši da je namjera bila da se djeci porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koja žive u inostranstvu, priredi literatura na našem jeziku, a koja će imati i terapeutski učinak za najmlađe koji su možda doživjeli neku traumu.

“Reakcije djece su zasad odlične, roditelj mi šalju fotografije djece s tom slikovnicom i pričaju mi kakvi su njihovi utisci. Knjige su pamtljive jer je slikovnica u formi stiha koji se rimuje. Ilustracije su, također, vrlo privlačne. Knjiga se dopada djeci, ali čini mi se i odraslima”, kazao je Tikveša.

Tikveša dodaje da ga veseli druženje s mališanima na promocijama, i da radije nastupa pred djecom nego pred odraslima.

“Nevjerovatnu radost osjećam kada čitam za djecu, jer su djeca iskrena. Nema tu pretvaranja ili kurtoazije. Oni imaju samo čista srca kojima se knjige ili svide ili ne, a najčešće im se sviđaju”, objasnio je autor.

Kako je kazala direktorica Biblioteke Brčko distrikta Lejla Hogić, pored Ljetne škole čitanja u sklopu manifestacije Brčansko ljeto-Savski cvijet, ovo je još jedan od načina razvoja čitalačkih navika kod djece.

“Već od naredne sedmice mi ćemo učiniti sve da djeci u biblioteci budu dostupne knjige Amera Tikveše. Mi smo od prvog augusta pokrenuli Ljetnu školu čitanja na koju smo iznimno ponosni. Iako je namjera bila da djeca dolaze jednom sedmično, škola se održava svakodnevno zbog velikog interesovanja. Ljetna škola će trajati do kraja manifestacije tj. do 31. augusta”, napomenula je Hogić.

Hogić je za posljednju sedmicu augusta najavila predavanje i razgovor s doktoricom Dragicom Šmit, te pozvala Brčanke da se odazovu ovom događaju koji je prije svega, njima i namijenjen.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Upriličena komemorativno-književna večer povodom 50. godišnjice od smrti pjesnika Maka Dizdara

Sandra Živković

Uskoro u Brčkom projekcija kratkog filma “Zašto čitati”

Suvad Alagić

Brčko: Završena prva radionica pod nazivom „Mala škola čitanja“

Gorana Antić