RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ured za reviziju finansijskog poslovanja javnih službi i institucija Distrikta uputio 671 preporuku revidiranim subjektima

Ured za reviziju finansijskog poslovanja javnih službi i institucija Distrikta u minuloj godini revidirao je 32 subjekta, te o rezultatima revizije u standardnom izvještaju informisao brčansku Skupštinu. Od pomenutog broja jedna je revizija finansijskih izvještaja Brčko distrikta potom revizija finansijskog poslovanja za 22 budžetska i revizija finansijskih izvještaja i njihove usklađenosti za devet vanbudžetskih korisnika.

„Kod budžetskih korisnika dato je tri pozitivna mišljenja i 19 mišljenja sa rezervom, dok je kod vanbudžetskih korisnika dato četiri pozitivna, te pet mišljenja sa rezervom. Što se tiče usklađenosti sa zakonom, od devet vanbudžetskih korisnika dato je jedno pozitivno i osam mišljenja sa rezervom“, istakla je glavna brčanska revizorka Selma Šadić, dodavši da su svi izvještaji rezultirali sa ukupno sa 671 preporukom, s ciljem korigovanja stanja kod revidiranih subjekata.

„Najznačajnije nepravilnosti pa i preporuke se najviše odnose na angažovanje fizičkih lica po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, gdje smo utvrdili da je više od deset posto lica angažovano, u odnosu na broj zaposlenih, bez adekvatnog obrazloženja u smislu da se radi o izuzetnim slučajevima, ugovori se sklapaju na period duži od godinu dana, a ujedno nema ni Izvještaja o analizi efektivnosti i efikasnosti obavljanja poslova po ugovorima“, kaže Selma Šadić, dodajući da nije kod sklapanja pomenutih Ugovora osigurano niti načelo transparentnosti kod odabira izvršilaca posla.

Pored toga uočen je i nizak nivo realizacije kapitalnog dijela budžeta koji u revidiranom periodu ne prelazi 30 procenata.

U Uredu za reviziju najmanje su zadovoljni pomacima kad se radi o primjeni u praksi preporuka koje revizorski timovi proslijede svakom od revidiranih subjekata, kako bi korigovali uočene greške, odnosno propuste u sferama poslovanja, bilo da je riječ o finansijskom ili zakonodavnom aspektu.

„Prvi put smo u ovom kontekstu sistematično izvršili analizu datih preporuka u prethodne tri godine i svakoj datoj preporuci odredili status kroz kriterije: provedena, djelimično provedena i neprovedene preporuke, sa analizom šta je to urađeno, odnosno šta nije poduzeto“, precizira Šadić.

Svi zajedno, smatraju u brčanskom Uredu za reviziju, moramo tražiti načine i mehanizme za bolju, odnosno potpuniju primjenu utvrđenih preporuka kod revidiranih subjekata.

„Generalni stav je da nivo realizacije datih preporuka je nizak, pa je i percepcija javnosti da su praktično naši izvještaji nepotrebni, posebno kada nema dalje reakcije na utvrđene nepravilnosti“, naglašava Selma Šadić.

U ovom kontekstu revizori su jedinstvenog stava da s obzirom na činjenicu o nedovoljnoj realizaciji datih preporuka, kao i na to da u praksi postoji nedovoljna odgovornost prema potrošnji javnog novca, neophodno je stvari promjeniti odnosno utvrditi mehanizme odgovornosti.

„Pitanje odgovornosti i u ovoj oblasti je od suštinske važnosti i ono se što hitnije mora podići na viši nivo, pa je stoga neophodno dodatno unaprijediti komunikaciju između redividiranih subjekata, te brčanske Skupštine, kao i svih drugih nadležnih službi i institucija u Distriktu“, zaključila je glavna revizorka Selma Šadić.

Svi navedeni izvještaji, nakon što budu lektorisani od strane stručne službe Skupštine Distrikta, biće dostupni javnosti putem veb stranice Ureda za reviziju javnih službi i institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!