Brčko

Brčko: Ured za reviziju sačinio 30 izvještaja o finansijskoj kontroli poslovanja javnih službi u Distriktu

Ured za reviziju javnih službi i institucija Brčko Distrikta BiH u potpunosti provodi predviđeni plan ovogodišnjih aktivnosti, prvenstveno kroz revizije finansijskog poslovanja.

„Tokom ove godine okončali smo trideset finansijskih revizija, od čega se 21 odnosila na budžetske, a devet na vanbudžetske korisnike. Kad je riječ o finansijskim revizijama budžetskih korisnika dato je pet pozitivnih i 16 mišljenja sa rezervom, a kod vanbudžetskih korisnika iskazano je sedam pozitivnih te dva mišljenja sa rezervom”, kazala je glavna revizorka Selma Šadić, dodavši da su prilikom revizije usklađenosti finansijskog poslovanja vanbudžetskih korisnika data dva pozitivna i sedam mišljenja sa rezervom.

Kroz sve pomenute revizije revidiranim subjektima Ured je ukupno uputio 518 preporuka za korekcije, odnosno poboljšanje finansijskog poslovanja.

„Jedna od najznačajnijih preporuka odnosi se, generalno, na realizaciju budžeta kapitalnih potreba za period od 2019. do 2021. godine. Naime, procenat realizacije od 32,47 posto ukazuje na nedovoljnu efikasnost provođenja ovog segmenta budžeta, nastalu kao rezultat manjkavosti u planiranju i pripremi kapitalnih projekata. Sve ima za posljedicu nerealizaciju planiranih projekata, kao i neopravdano vezivanje, odnosno netrošenje, predviđenih budžetskih sredstava“, naglasila je Šadić.

Pored svega istaknutog, brčanski Ured za reviziju javnih službi i institucija Distrikta je uspostavio i učinio javno dostupnim „Registar preporuka“ u kome se nalaze sve preporuke koje su date revidiranim subjektima za period od 2016. do 2020. godine.

„Na ovaj način kroz ‘Registar preporuka’ želimo svima pružiti jasne i ažurne informacije o ukupno datim revizorskim preporukama. Inače, te preporuke su svrstane po osnovu revidiranih subjekata, po vrsti revizije i godinama kada je ista načinjena. I kroz ovaj segment vjerujemo da jačamo uticaj same revizije i to na način da su informacije o provođenju revizorskih preporuka dostupne, ne samo subjektu koji je revidiran, već i odgovarajućim nadležnim tijelima počev od brčanske Vlade i Skupštine, do samih građana“, zaključila je glavna revizorka Distrikta Selma Šadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button