RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Одржана манифестација посвећена бамљи

У организацији Удружења грађана „Воћни клуб“ Брчко синоћ је у нашем граду организована друга по реду привредно-туристичка манифестација под називом „Бамља фест“.

“На овој манифестацији учешће је узело 37 излагача из Брчког и околних градова, који се баве производњом и прерадом овог поврћа”, рекао је предсједник Воћног клуба Брчко Саво Лукић.

Он је нагласио да је овај дио БиХ највећи произвођач бамље у БиХ па и у региону и да уз помоћ надлежних институција треба радити на афирмацији производње ове љековите биљке.

„Упалили смо малу лампицу и дали упозорење да овој култури можда треба дати више пажње. Неинсистирамо према институцијама, али би хтјели да Брчко буде препознат по производњи овог поврћа,“ нагласио је Лукић.

Он је додао да Брчко има потенцијала да се посвети произвођачима бамље и њиховом „рударском послу“.

„Зашто да ово поврће буде само у нашим шерпама и лонцима, него треба да буде максимално искоришћена и у медицинске сврхе,“ закључио је Лукић.

Отварајући манифестацију „Бамља фест“ шеф Одјељења за стручне и административне послове Владе Брчко дистрикта Недим Хамзабеговић је рекао да је синоћна манифестација један од примјера како треба да функционише невладин сектор.

„Ова манифестација би требала бити примјер за неке друге и сличне манифестације како би произвођачима омогућили бољи и бржи пласман њихових производа и како би они били конкурентнији на тржишту,“ истакао је Хамзабеговић.

Он је рекао да брчанска Влада подржава сваку манифестацију која је утемељена на принципима стварних потреба наших грађана и запитао се зашто ова манифестација није ушла у оквир оних манифестација које се  финансирају у оквиру програма „Савског цвијета“ и „Брчанског љета“.

„Не знам тачно али би требалио да се мнифестација „Бамља фест“ на неки начин више веже за Одјељење за привреду спорт и културу,“ рекао је Хамзабеговић додавши да и организатор треба пронаћи боље путеве да се то и у будућности реализује.

Грађани Брчког, имали су прилику синоћ, да уживају у специjалитетима направљеним од бамље, које су за све посјетиоце на Тргу младих спремали сами произвођачи као и представнице Удружења Жена Бошњакиња Брчко. На овој манифестацији су поред произвођача овог поврћа учествовали и произвођачи и прерађивачи љековитих биљака, ракије и сухог меса.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Arhiv Brčko distrikta potpisao Memorandum o saradnji s Gradskim arhivom Budimpešte

Emina Osmić-Hajdarević

Брчко: Отворен “Савски ноћни базар”

Vladimir Matijević

Brčko: Objavljen Javni poziv za financiranje programa i projekata za zaštitu i promociju prava pripradnika nacionalnih manjina

Gorana Antić