RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uskoro sanacija klizišta na savskom nasipu u Krepšiću

S ciljem saniranja nastale štete tokom proteklog perioda zbog obilnih kišnih padavina, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu intervenisalo je u više mjesnih zajednica na području Distrikta u želji da spriječi dodatna oštećenja i uništenja materijalnog dobra građana.

“Štete su nastale u većem obimu u gornjim slivovima rijeka Brke i Zovičice u vidu oštećenja i prekida putne komunikacije. Lokacije na kojima su desila oštećenja i izlivi voda su učestali. Taj problem ogleda se u regulisanju riječnih korita te izgradnjom vodoprivrednih objekata za šta su potrebna dodatna izdvajanja novčanih sredstava i rješavanje imovinsko pravnih odnosa“, rekao je Zijad Bikić, šef Odsjeka za vodoprivredu.

Kao pozitivan i dugoročno rješiv problem Bikić je naveo izgradnju zaštitnih objekata u mjesnoj zajednici Rašljani.

„Od početka ove godine nismo dobili nijedan poziv od mještana u Rašljanima jer se pokazalo da smo izgradnjom vodoprivrednih objekata, odnosno potpornih zidova, taj problem u ovom dijelu Distrikta sveli na minimum“, dodao je Bikić.

Bikić je istakao da su izdvojena potrebna novčana sredstva iz budžeta Brčko distrikta u iznosu od 120.000 KM za sanaciju savskog nasipa u mjestu Krepšić kod Brčkog i da je u toku prikupljanje potrebne dokumentacije.

“Poznato je da imamo problem na vodoprivrednom objektu na savskom nasipu, odnosno klizište u mjestu Krepšić koji se proteže do mjesne zajednice Vučilovac. Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, Pododjel za Javne nabavke u Vladi Brčko distrikta trenutno provodi proceduru odabira izvođača radova na sanaciji predmetnog klizišta i ta će procedura biti okončana do kraja ove sedmice”, kazao je Bikić.

S obzirom na to da su najavljene nove obilnije kišne padavine, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu poziva građane da čim primijete neželjene promjene pozovu operativno komunikacijski centar na broj 121 ili 122.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Prijem zahtjeva za podsticanje poljoprivrede teče ustaljenom dinamikom

Admir Kadrić

Vlada Kantona Sarajevo proglasila stanje prirodne nesreće od poplava

Radio Brčko

Novi Grad: Počinje popis štete koje su pričinile poplave

Radio Brčko