RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uskoro “Voćareva” solarna elektrana

Brčanski „Voćar“ je prva firma u Distriktu koja je, kroz podršku Evropske unije, a posredstvom implementatora projekta UNDP-a, osigurala sufinasiranje instaliranja solarne elektrane, snage 150 kilovata, koja će biti korištena u sistemu sušenja voća.

„Ukupna investicija vjedna je 170.000 maraka, a kroz odobreni projekat,Evropska unija će je finansirati sa 65 procenata.

“Na ovaj način ćemo osigurati, ukupno gledano, 65 posto potrebne električne energije, koju ćemo koristiti u procesu prerade, odnosno sušenja šljive, namijenjene domaćem odnosno tržištu Evropske unije“, rekao je direktor „Voćara“, Esed Musić.

Pomenuti projekat odnosno investicija solarne elektrane od 150 kilovata, trebala bi biti isplativa već do konca 2025. godine.

„Ovo je veoma važan projekat, ne samo za nas, već vjerujem i za druge privredne subjekte u Brčkom, kojima će naše iskustvo, kao i metod apliciranja za međunarodnu finansijku podršku, biti kvalitetan putokaz u narednom periodu“, istakao je Musić.

Inače, brčanski “Voćar” jedan je od korisnika bespovratnih sredstava projekta Evropske unije “EU4AGRI”, za koji je novac osiguran iz fondova Evropske unije, “EU4AGRI”, je četverogodišnja inicijativa, koja je započela 2020 a biće okončana 2024 godine. Osnovni cilj inicijative, je  modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora, kao i zadržavanja postojećih, te otvaranja novih radnih mjesta, kao i pružanje podrške kompanijama u oporavku od ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u BiH. Ukupna vrijednost projekta, koji finasira Evropska unija, je 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Započela manifestacija „Sudžuka fest“

Sanita Jerković Ibrahimović

Mostar će prvi u BiH imati solarnu elektranu za vlastite potrebe

Radio Brčko