RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Brčko: Započela manifestacija „Sudžuka fest“

U organizaciji „Voćnog kluba“ Brčko distrikta BiH danas je započeo i prvi međunarodni festival sudžuke, koji za cilj ima unapređenja kvaliteta sudžuke.

Koordinator „Voćnog kluba“ Brčko distrikta BiH Savo Lukić kazao je da Brčko zaslužuje da dobije jednu ovakavu privredno turističku manifestaciju pod nazivom „Sudžuka fest“ u skladu sa tradicijom kada je u pitanju proizvodnja sudžuke i činjenicom da je Brčko imalo vrlo ozbiljnu prerađivačku mesnu industriju s vrhunskim kvalitetom.

Naglasio je da se danas vrši ocjenjivanje oko 50 uzoraka sudžuke učesnika ovog sajma iz Brčkog i ostatka BiH, kao i proizvođača iz Srbije i Hrvatske.

„Danas ćemo nakon ocjenjivanja znati koja je to najbolja sudžuka Brčko distrikta, najbolja sudžuka BiH i Balkana. Pobjednika ćemo proglasiti 12. februara u našim prostorijama“, dodao je Lukić.

Ocjenjivanje će vršiti stučna komisija na čelu sa profesoricom Sabinom Operta sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo.

„Danas ocjenjujemo senzorni kvalitet sudžuke, maksimalan broj je 20, a ocjenjuje se šest svojstava i to, izgled, izgled presjeka sudžuke, miris, tekstura, okus i aroma. Na osnovu broja bodova na kraju ćemo klasirati sudžuku u extra prvu klasu, drugu i treću, a sudžuke koje ne zadovoljavaju kriterije iće će u kategoriju van klase“, pojasnila je Operta.

Doktor veterinarske medicine, Enes Omerović, koji je nekada bio i u  upravnim odborima Bimeksa, kazao je da treba razmišljati o tome da proizvod, odnosno sudžuku koja je nekada bila brend, se ponovo standardizira i vrati na mjesto prepoznatljivog artikla u trgovinama kao bosanski i brčanski proizvod.

Lukić je izrazio zadovoljstvo što su gradonačelnik Brčko distrikta BiH i Vlada prepoznali napor organizatora, s nadom da će ovaj Festival prerasti u tradiciju u unaprijediti kvalitet sudžuke, naglasivši da se u ovoj godini planira još sličnih mesnih manifestacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Program kulturno-sportske manifestacije «BRČANSKO LJETO-SAVSKI CVIJET 2019»

Radio Brčko

Brčko: Održana manifestacija „Veče predstavljanja običaja i narodne nošnje„

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Uskoro “Voćareva” solarna elektrana

Admir Kadrić